Search by category:
Egyéb kategória

Hétfőn hirdet ítéletet Dušan Kováčik ügyében

Hétfőn hirdet ítéletet Dušan Kováčik ügyében
Hegedűs Norbert
2021. 09. 17., p – 19:14

2021. szeptember 17., péntek – 19:14
Friss ikon
Off

Törzs

„A mai főtárgyaláson a záróbeszédek hangzottak el, a bíróság szeptember 20-án 16 órakor hirdet ítéletet” – mondta a TASR hírügynökségnek Katarína Kudjáková, a Speciális Büntetőbíróság szóvivője.

Dušan Kováčik pénteki záróbeszédében azt mondta, ártatlan, nem követte el azt, amivel vádolják. A főtárgyalás és a bizonyítási eljárás szerinte idő előtt fejeződött be. Azt mondta, nem úgy vizsgálták az ügyet, ahogyan kellett volna, és nem volt objektív a tárgyalás. „Ártatlan vagyok, ezt az elején megmondtam, ezt állítom most, és ezt fogom állítani még a halálos ágyamon is” – hangsúlyozta. A vádlott záróbeszéde közel három órán át tartott.

Michal Šúrek, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze pénteken indítványozta, hogy 13 év letöltendő szabadságvesztést, valamint vagyonelkobzást szabjanak ki Dušan Kováčikra. „Olyan tisztségviselőről van szó, aki hosszú ideig állt a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem céljából létrehozott állami szerv élén” – mondta az ügyész, hozzátéve, hogy Dušan Kováčik a pozíciójával ellentétesen cselekedett, ezért kéri a szigorú büntetés kiszabását.

Dušan Kováčik jogi képviselői pénteken a volt különleges ügyész felmentését kérték minden vád alól. Azzal érveltek, hogy Dušan Kováčiknak nem lehetett köze a Takáč-banda néven elhíresült bűnözői csoporthoz, mivel a banda létezése nem bizonyított. A tanúvallomásokban felfedezett ellentmondásokról és a tanúk befolyásolásának gyanújáról beszéltek. Szerintük Dušan Kováčik ügyét főleg a vezeklő tanúk vallomására alapozták.

Dušan Kováčikot tavaly októberben vette őrizetbe a NAKA, miután vádat emeltek ellene, lemondott funkciójáról. Bűnszervezet megalapításával, működtetésével és támogatásával, valamint hivatali jogkörökkel való visszaéléssel és korrupcióval, továbbá bizalmas információk veszélyeztetésével vádolják. Tavaly október óta van vizsgálati fogságban.

Bevezető

Hétfőn (szeptember 20.) 16 óra után várható ítélethirdetés Dušan Kováčik volt különleges ügyész ügyében – közölte Pamela Záleská, a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) bírója.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment