Search by category:
Egyéb kategória

VIDEÓ: Popély Árpád és Albert Sándor az idei Jedlik-díjasok

VIDEÓ: Popély Árpád és Albert Sándor az idei Jedlik-díjasok
Hegedűs Norbert
2021. 09. 17., p – 19:48

2021. szeptember 17., péntek – 19:51
Friss ikon
Off

Törzs

A rendezvényre a Szakmaiság, kultúra, sport – Szímő és Mosonszolnok községek pályázata jóvoltából került sor. A Szent Márton plébániatemplomban Siekel István plébános celebrálta a szentmisét, ezt követően a vendégek, régióbeli polgármesterek, a Jedlik Ányos Társaság tagjai, politikai pártok képviselői, iskolavezetők és szervezetek képviselői megkoszorúzták Jedlik Ányos mellszobrát.

A templomkertben Bób János, Szímő polgármestere köszöntötte a vendégeket és Csáky Pál, Szímő díszpolgára, volt európai parlamenti képviselő mondott beszédet. A tudományos szimpóziumon Gazda István, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója bemutatta a Képek Jedlik Ányos életéről kiadványt, majd Forró László villamosmérnök tartott izgalmas előadást az energiaátalakítás történetéről Jedlik Ányos tudományos munkáiban.

A Jedlik kuratórium egy-egy jeles személyiséget jutalmaz a társadalomtudományban és a természettudományok terén elért eredményeiért. Idén Popély Gyula történészt, egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát jutalmazták és Albert Sándor tanárt, a Selye János Egyetem volt rektorát. Méltatásukat, az előadásokról szóló beszámolónkat és a Jedlik Ányos díj történetéről szóló beszámolót lapunk hétfői, nyomtatott számában olvashatják.

Bevezető

Jedlik Ányos Emlékünnepséget tartottak pénteken délután az érsekújvári járásbeli Szímőn, a jeles feltaláló, tanár és bencés szerzetes szülőfalujában.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment