Search by category:
Egyéb kategória

Észak-Korea fenyegetőzni kezdett a tengeralattjáró-botrányban

Észak-Korea fenyegetőzni kezdett a tengeralattjáró-botrányban
Mészáros Richárd
2021. 09. 20., h – 08:18

2021. szeptember 20., hétfő – 08:30
Friss ikon
Off

Törzs

Phenjan veszélyt lát saját nemzetbiztonságára a három ország AUKUS néven létrehozott új biztonsági partnerségében és közelebbről meg nem határozott válaszintézkedésekkel fenyegetett.

Az észak-koreai külügyminisztérium a KCNA állami hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó egyik tisztségviselője rendkívül veszélyesnek nevezte az AUKUS-kezdeményezést, amely szerinte fel fogja borítani az ázsiai-csendes-óceáni térség biztonsági egyensúlyát, „fegyverkezési láncreakciókat indítva el”.

Az illetékes hangsúlyozta, hogy a phenjani vezetés gondosan tanulmányozza a megállapodást és megfelelő ellenintézkedéseket fog tenni, amennyiben „a lehető legkisebb hatása lenne Észak-Korea nemzetbiztonságára”.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten jelentette be a három ország angol nevének rövidítésből AUKUS-nak elnevezett kezdeményezést. Ennek keretében Ausztrália hadiflottája legalább nyolc, nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjáróval bővülne.

A kezdeményezés nyomán ugyanakkor Ausztrália felmondta a hagyományos meghajtású tengeralattjárók szállításáról Franciaországgal 2016-ban kötött szerződését, amire Párizs rendkívüli indulattal reagált és konzultációra hazarendelte nagyköveteit az Egyesült Államokból és Ausztráliából. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a brit sajtó szerint a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy súlyos válságba került Franciaország viszonya a három szövetséges országgal.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az indiai-csendes-óceáni térség fokozatosan romló biztonsági helyzetével indokolta a döntést, ami szakértők szerint egyértelmű utalás volt az Észak-Koreával szövetséges Kína masszív fegyverkezésére az utóbbi években.

Az észak-koreai külügyi tisztségviselő a francia panaszokra utalva azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy még a saját szövetségeseit is hátba szúrja. Hozzátette, hogy Phenjan támogatja Peking és más kormányzatok azon álláspontját, miszerint az AUKUS-kezdeményezés tönkre fogja tenni a regionális békét és biztonságot, valamint a nemzetközi fegyverkorlátozási megállapodásokat, fokozva a fegyverkezési versenyt.

„A jelen helyzet ismét megmutatta számunkra, hogy egy parányit sem engedhetünk a nemzetvédelmi képességeink távlati előrejelzéseken alapuló erősítéséből” – jelentette ki az észak-koreai külügyi tisztségviselő.

Észak-Korea szerdán vasútról indítható ballisztikusrakéta-rendszert tesztelt, azt megelőzően néhány nappal pedig olyan manőverező robotrepülőgépeket, amelyek elemzők szerint akár nukleáris robbanófejek hordozására is képesek lehetnek.

Az észak-koreai fegyverkísérletek a nemzetközi közösség éles bírálatát, illetve aggodalmát váltották ki. Washington hangsúlyozta, hogy mindez sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és fenyegetést jelent a kommunista ország szomszédaira.

Bevezető

Észak-Korea élesen bírálta hétfőn az ausztrál-amerikai-brit háromoldalú védelmi és biztonsági partnerséget, amelynek keretében Canberra nukleáris meghajtású tengeralattjárókat szerez be az Egyesült Államoktól.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment