Search by category:
Egyéb kategória

Hamarosan már a távfűtésért is jóval többet fizethetünk

Hamarosan már a távfűtésért is jóval többet fizethetünk
Molnár Iván
2021. 09. 20., h – 18:49

2021. szeptember 21., kedd – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az energiaárak látványos világpiaci szárnyalását hamarosan a rezsiköltségeinken is megérezzük. Az elmúlt hetekben felröppent hírek szerint a gázszolgáltatás díjszabása jövőre 15-18 százalékkal nőhet, így akik például gázzal is fűtenek, azoknak a kiadásai éves szinten akár 100 eurónál is nagyobb összeggel nőhetnek. Richard Sulík gazdasági miniszter az elmúlt napokban azt is elismerte, hogy januártól a háztartási villanyenergia ára is kilowattóránként (kWh) 1,5–1,7 centtel drágulhat, vagyis még egy átlagos, havi 200 kWh-s fogyasztással rendelkező háztartás is éves szinten 36–41 euróval fizetne többet az áramszolgáltatóknak. Akik azonban a fűtéshez is villanyt használnak, és nagyobb a fogyasztásuk, ennél is nagyobb pluszkiadásra számíthatnak.

10%-os árugrás

Az energiahordozók világpiaci árának a látványos növekedését a távhőszolgáltatók sem hagyhatják figyelmen kívül, a társasházakban élőknek így a távfűtésért is többet kell majd fizetniük. A legnagyobb, állami tulajdonban levő hőszolgáltató, az MH Teplárenský holding – amely Pozsonyban, Kassán, Nagyszombatban, Zsolnán, Zólyomban és Turócszentmártonban biztosítja a távfűtést – máris jelezte, hogy jövőre átlagosan 10 százalékkal növelheti a díjszabást. A drágulást az emissziós kvóták áremelkedésével és a gáz világpiaci árának a növekedésével magyarázza. „A mi szemszögünkből a drágulás nem lesz olyan drámai” – mondta el Vojtech Červenka, az MH Teplárenský holding kereskedelmi igazgatója.

Az emissziókereskedelmi rendszer szén-dioxid-kibocsátási egységeinek az ára szerinte az elmúlt egy évben megduplázódott, jelenleg így a tonnánkénti ár 60 euró körül mozog, miközben a gáz világpiaci ára 180 százalékkal nőtt.

Drága szénfűtés

„A drágulás ütemét némileg sikerül enyhítenünk a megtakarításainkkal, és a következőkben is mindent megteszünk a költségek lefaragása érdekében” – állítja Ľuboš Lopatka, az MH Teplárenský anyavállalatának, az MH Manažment állami vállalatnak az igazgatója. A legnagyobb drágulásra szerinte azon hőszolgáltatók részéről számíthatunk, amelyek még mindig szénnel fűtenek, mint például a kassai. Nem kell ugyanakkor az árak nagyobb kilengésétől tartaniuk azoknak, akiknek a hőszolgáltatója biomasszát használ. Červenka szerint azonban a jövő évi árakról a távfűtés esetében is az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) hozza meg a végső döntést. (mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

Jövőre nem csupán a gáz- és áramszolgáltatásért fizetünk majd többet, az ideihez képest a távfűtés ára is megugrik. Egyelőre azonban csak a legnagyobb távhőszolgáltatók tették közzé az ezzel kapcsolatos elképzeléseiket.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment