Search by category:
Egyéb kategória

Körvonalazódik a megoldást a lakásproblémákra

Körvonalazódik a megoldást a lakásproblémákra
Tornyai Bianka
2021. 09. 20., h – 21:02

2021. szeptember 21., kedd – 19:00
Friss ikon
Off

Törzs

Évek óta sokasodnak a problémák a településen az Állami Lakásfejlesztési Alap (Štátný fond rozvoja a bývania) támogatásával felépített, összesen kilencven lakásban és sorházban. 

Áldatlan állapotok

Közel másfél évvel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy a lakók beszámolói szerint a lakásokban szinte egész télen nem volt fűtés, a falak penészesek, nedvesek voltak, a tető beázott, a bejárati ajtó nem záródott, a világítás nem működött. Dora Ferencet, a galántai járásbeli Alsóhatár polgármesterét tavalyelőtt letartóztatták, azóta Culinka László alpolgármester intézi a község ügyeit, aki akkor határozottan elutasította, hogy egész télen fűtés nélkül lettek volna a lakások, de elismerte, hogy a kazán meghibásodása miatt egy ideig nem volt fűtés. Elmondta továbbá azt is, hogy a lakások nagy része üres, mert kilakoltatták a nem fizető lakókat, 2019-ben 20 ezer euró volt a hiány, ami mostanra 40 ezer euróra emelkedett. A lakbért a még meglévő lakók a végrehajtónak fizetik, ugyanis a község nem törlesztette a lakásakaptól felvett támogatást. A fűtési díjat, amelyet a községnek fizettek, egy idő után a legtöbben nem fizették tovább, mert úgy vélték, ha nincs fűtés, feleslegesen fizetik. A község vezetése azonban azért nem akart fűteni, mert nem fizették be a díjat a lakók.

Egyedi megoldások

Alsóhatár képviselő-testülete májusban fogadott el határozatot arról, hogy a község megbízza a gútai székhelyű GRAND ingatlankezelő Kft.-t (GRAND, správa bytovych domov s.r.o.), rendezze a lakásokkal kapcsolatos problémákat. Szeptember elején lakógyűlést tartottak Alsóhatáron, ahol a vállalat képviseletében Gabriel Szabó ügyvéd, Culinka László alpolgármester és a községi hivatal néhány alkalmazottja vázolta fel az elképzeléseket, a lehetséges megoldásokat. A gyűlésen nagyjából harminc érintett, vagyis a bérlakások lakói vettek részt. Gabriel Szabó elmondta, az Állami Lakásfejlesztési Alappal egyeztetett, de mivel a lakások végrehajtás alatt állnak, ezért nincs rá mód, hogy elővásárlási jogot kapjanak a bérlők. Hangsúlyozta, tizennyolc lakás van nagyon rossz állapotban, elsősorban azokban kell elkezdeni a javításokat, de a többiben is van mit javítani. Minden lakást egyenként fognak átvenni, hiszen mindegyik specifikus, szinte nincs két egyforma probléma. Azokkal, akik nem fizetik a lakbért, külön foglalkoznak, a tartozásokat mindenképpen rendezni kell, ebben is egyéni megoldásokra van szükség. Nekik részletfizetési tervet készítenek. Azoknak, akik eddig saját költségen javítottak dolgokat az ingatlanon és karbantartották azt, a kiadásaikat leszámolják a további befizetéseknél. 

Sokallják az összeget

A gyűlésen sokszor csapott át személyeskedésbe a párbeszéd, az ügyvéd igyekezett vezetni a vitát. A legnagyobb felzúdulás akkor volt, amikor a karbantartási és javítási alapról esett szó. Eddig 10 eurót fizettek érte lakásonként, szeptembertől ezt az összeget 70 euróra emelték. Főleg az egyedül élők, a nyugdíjasok sokallották ezt az összeget. Az egyik hölgy elmondta, utánajárt, mennyit fizetnek más településeken az alapba és megtudta, hogy nagyobb városokban 50-60 centet számolnak fel négyzetméterenként, nekik viszont egy euróra jön ki. Gabriel Szabó azzal érvelt, hogy sajnos a végrehajtás miatt voltak kénytelenek ekkora összeget felszámolni, illetve azért is, mert rengeteg a javítanivaló a lakásokban. Többen kijelentették, nem hajlandóak ekkora összeget befizetni a közös alapba, követelik, hogy csökkentsék azt. Az ügyvéd elmondta, felmerült ez a lehetőség is, de a befolyt összegből nagyon kevés lenne az, amit a javításokra tudnának fordítani és sajnos nincsenek olyan helyzetben, hogy egyezkedhessenek a végrehajtás miatt. Néhányan amiatt fejezték ki felháborodásukat, mert eddig is fizették a karbantartási és javítási alapot, ha probléma adódott, a községi hivatalhoz fordultak, de a legtöbb esetben érdemben nem foglalkoztak a lakók panaszaival. 

Megvan a megoldás

Kapcsolatba léptünk a lakáskezelő vállalattal, amelynek vezetője, Gabriel Szabó elmondta, megtalálták a megoldást a problémára. “A jelenlegi állapotot gazdaságilag nem lehet tovább fenntartani. Ezeket a lakásokat nem több évtizede, hanem néhány éve építették, megengedhetetlen, hogy némelyik lassan összedől, ezért első lépésként kiderítjük, miért ázik be a mennyezet, miért penészesek a falak, számszerűsítjük, mekkora összeg szükséges a lakások rendbetételére és mekkora adósság terheli az ingatlant. A legfontosabb feladat, megoldást találni ennek finanszírozására. Ahelyett, hogy azok fizetnék a költségeket, akik ott laknak, azok fogják fizetni, akik ott szeretnének lakni. A lakásokat felújítjuk és lakhatóvá tesszük, és a beköltözőknek kell magasabb előleget fizetniük. Az kaphat tehát lakást, aki hajlandó több havi lakbért kifizetni előre foglalóként. Nemcsak a helyieknek, hanem bárki számára megvan a lehetőség, hogy Alsóhatáron kényelmes lakhatáshoz jusson, de ennek az a feltétele, hogy legyen megtakarított pénze, amellyel több hónapnyi lakbért ki tud fizetni előre. Az választhat elsőként lakást, aki nagyobb összeget tud erre a célra felajánlani. A befizetett előlegekből tudjuk majd az adósságot rendezni és a javításokat fizetni, vagyis kikerülni a jelenlegi kellemetlen helyzetből, mert egyszerűen nincs honnan előteremteni a szükséges pénzt” – fejtette ki Gabriel Szabó, aki már a község vezetésének is elmondta az elképzeléseit. Hozzátette, természetesen ennél összetettebb a felállított rendszer és minden eset egyedi, amelyre egyedi megoldás kell, de a felvázolt terv szerint szeretnék rendezni a problémákat.

 

Bevezető
ALSÓHATÁR |

Ingatlankezelő segítségével próbálnak megoldást találni az évek óta húzódó problémákra a községi bérlakásokkal kapcsolatban. A számos javítanivalóra karbantartási és javítási alapot kell létrehozni, de a lakók egy része sokallja a fizetendő összeget.

Település / hely
ALSÓHATÁR

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment