Search by category:
Egyéb kategória

Meliš György emlékpark a tanítványok közreműködésével

Meliš György emlékpark a tanítványok közreműködésével
Száz Ildikó
2021. 09. 23., cs – 07:39

2021. szeptember 23., csütörtök – 10:30
Friss ikon
Off

Törzs

A lankás zöldterületen tavaly a szabad szobrászat képviselőjének, a Gerulata művészeti egyesület alapítójának három egykori tanítványa, Jozef Kliský, Rastislav Biarinec és Ľubomír Purdeš alkotott, mindhárman élete végéig szoros kapcsolatban voltak a mesterükkel. Az első és a második évfolyam résztvevői is utaltak a mester Idea- és Help ciklusára.

A második évfolyam keretében Meliš György további tanítványai mutatkoztak be. Jozef Kurinec acéllemezek felhasználásával alkotott, de a többi tanítványhoz hasonlóan ő sem adott nevet a művének. Az óriási zsilettpengékből álló geometriai alakzattal azt szerette volna üzenni a közönségnek, hogy az emberi, és nem csak vallási indíttatású képzeteink éles pengeként hatolhatnak embertársaink életébe. Az érsekújvári Martin Pokorný beton és fém alapú alkotással gazdagította az emlékparkot. A jövőbeni Meliš-emlékpark egyfajta szabadtéri művészeti területként, pihenőhelyként, de oktatási helyszínként is jelentőssé válhat. Meliš György az Idea ciklusával az akkori, 1968-as politikai helyzetre reagált, amikor a rendszer kiszolgálói azokat a művészeket is büntették, akik a hatvanas évek politikai szabadságának a szószólói voltak. Alkotásaiban fát és fémhuzalt használt, vagy rászögezte,vagy körbefonta a fát a fémhuzallal. Elsősorban monumentális műveivel, rajzaival és grafikáival vált ismertté.

Miután tiltólistára került, nem rendezhetett kiállításokat és elvesztette kapcsolatát a közönséggel. A mester Help-ciklusa a koronavírus-idején újabb jelentőséget nyert.

Bevezető
Érsekújvár |

A város központjához, a csillagászati kabinethez közeli, eddig kihasználatlan zöldterületen második alkalommal rendeztek szobrászati szimpóziumot Meliš György szobrász, egyetemi tanár tiszteletére. Az emlékparkot az érsekújvári születésű alkotóról neveznék el.

Címkék

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment