Search by category:
Egyéb kategória

A bánatba is belebetegedhetünk

A bánatba is belebetegedhetünk
Mészáros Richárd
2021. 09. 26., v – 19:57

2021. október 3., vasárnap – 11:33
Friss ikon
Off

Törzs

Pszichogén fájdalomról akkor beszélhetünk, ha a panaszok mögött semmiféle szervi ok nem húzódik, azokat valamilyen lelki eredetre kell visszavezetni. A testi tünetek mögött húzódó pszichés okok kutatása még gyerekcipőben jár, sokáig ugyanis csak néhány alapvető tünetet – például fejfájást, hasfájást, székelési gondokat vagy a fokozott izzadást – társítottak hozzá. Ugyanakkor egyre több betegségről derült ki, hogy kialakulását lelki tényezők is erősen befolyásolták. De valóban bele lehet betegedni a bánatba?

A fájdalom ördögi köre

A modern gyógyászat a fájdalom három nagy csoportját különbözteti meg: a régóta ismert nociceptív (közönséges) és neuropátiás (idegi) mellett a pszichogén, azaz lelki eredete is bizonyított. Azt is kimutatták, hogy egyes emberek hajlamosabbak belebetegedni a bánatba vagy a stresszbe, míg mások könnyebben átvészelik a nehéz időszakot.

Hol jelentkezhetnek a tünetek?

A pszichoszomatikus tünetek általában azoknál a szerveknél jönnek elő, amelyek egyébként is problémát okoznak. Például ha valakinek gyengébb a gyomornyálkahártyája, stresszes helyzetben a gyomra fájdul meg, ha valaki hajlamos a migrénre, egy kimerítő nap után a feje kezd el fájni. Sajnos a lelki eredetű tünetek a fájdalom ördögi körébe kergetik a pácienseket, hiszen a betegségtől való félelem tovább növeli a benne felgyülemlett feszültséget: jobban stresszel attól, hogy rosszul lesz, és valóban rosszul lesz, mert jobban stresszel.

Megerőltető procedúra

Mivel ilyen sokféle betegség felelőssé tehető érte, a helyes diagnózis felállításához ki kell zárni a fájdalom mindenfajta szervi okát. Ez egy megerőltető procedúra az orvos és a beteg számára egyaránt, hiszen előbbit frusztrálja, hogy nem tudja felderíteni a panaszok okait, utóbbi pedig vizsgálati procedúrák hosszú során kell, hogy keresztülverekedje magát. Hogyha beigazolódik a gyanú, hogy pszichogén fájdalmunk van, pszichoterápia céljából először pszichológust érdemes felkeresni.

(hazipatika)

Bevezető

A pszichogén fájdalom mögött nem szervi elváltozások, hanem lelki okok állnak, ami megnehezíti a diagnózis felállítását és a betegség kezelését is.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment