Search by category:
Egyéb kategória

Ha hiba csúszik a műtét utáni hegesedésbe

Ha hiba csúszik a műtét utáni hegesedésbe
Hegedűs Norbert
2021. 09. 27., h – 11:13

2021. szeptember 27., hétfő – 11:30
Friss ikon
Off

Törzs

Martina néhány nappal a műtét után írta meg történetét arról, hogy a hasi öszszenövések több évig gyötörték és fájdalmat okoztak neki. Sokáig nem is gondolta, hogy ezt az összenövések okozták. Valójában azt sem tudta, mi az összenövés. Amikor fájdalmai miatt orvoshoz ment, mindig azt mondták neki, hogy egészséges. Végül már maga is kételkedett abban, hogy vannak-e igazán fájdalmai. Már azt fontolgatta, hogy pszichiáterhez fordul.

Alhasi fájdalom

„Sokat szenvedtem. Meggyőződésem, hogy több ilyen nő van, mint én. Évekig alhasi fájdalmaim voltak. Néha este, néha megerőltetés után jelentkeztek. Rendszeresen futok, s utána mindig jelentkeztek. Rendszeresen jártam nőgyógyászai ellenőrzésre, orvost is váltottam, de semmi rendelleneset nem talált. Állandó fájdalom gyötört. Időközben a férjem súlyosan megbetegedett, tehát bajaimmal nem foglalkoztam.”

Hipochonder vagyok?

Amikor férje meggyógyult, ismét orvoshoz ment. Urológiai és kolonoszkópiai kivizsgáláson vett részt, ahol kizárták a bélproblémák lehetőségét. Minden eredménye jó volt, és már kezdett képzelődni, hogy biztos hipochonder. Meg volt győződve arról, hogy nőgyógyászati probléma áll a háttérben. Sportolni akart. Fokozatosan abbahagyta a panaszkodást, hogy ne kínozza a családját. „Bevallom, hogy néha szeretkezés közben is fájdalmaim voltak. Egyszer a sürgősségi osztályon kötöttem ki, de ott is azt mondták, hogy egészséges vagyok. Nem voltam messze attól, hogy pszichiáterhez fordulok. Azt hittem, hogy a fájdalom csak képzelődés” – emlékezik Martina. Még egyszer elment a nőgyógyászhoz, aki diagnosztikai laparoszkópiára küldte.
 

A leggyakoribb okok

• nőgyógyászati műtétek

• császárvágás

• hasüregi műtét

• vakbélműtét

• hasi szervi vagy medencei gyulladás

Szövődmények

• ileus – bélelzáródás – szükséges a műtét

• meddőség – az összenövések eltávolítása segíthet

• krónikus fájdalmak

Összenövések és gyulladás

Végre kiderült, hogy Martina mégsem képzelt beteg. Az orvos rájött, hogy egy korábbi nőgyógyászati műtét után a hasüregében összenövések keletkeztek, és a petefészek összenőtt a méhhel. Gen?nyes petevezeték-gyulladása is volt. Műtét következett, eltávolították a petefészkét és a méhére is ez várt, de azt végül megmentették. „A sok huzavona után megtudtam, hogy a fájdalmat az összenövések okozták. Műtéttel eltávolították őket, és összenövések elleni gélt alkalmaztak, hogy többé már ne alakuljanak ki. A műtét után enyhe fájdalmat éreztem, de nagy megkönnyebbülést is, hogy ez a küzdelem nem volt hiábavaló. Remélem, hamarosan teljes értékű életet élhetek. Lehet, hogy a történetem hasonló panaszokkal küzdő nőknek is segít.

Mik azok az összenövések?

A hegesedés, sebgyógyulás természetes folyamat, melyet általában mi is figyelemmel kísérhetünk a bőrünkön. Igen ám, de sokan nem gondolnak arra, hogy ugyanez a folyamat játszódik le a testen belül is. Így tehát nem meglepő, hogy pl. hasi műtét vagy komolyabb kismedencei gyulladás, fertőzés esetén is végbemennek hegesedési folyamatok. Sajnos előfordulhat – nem is ritkán –, amikor a regenerációba hiba csúszik, és összenövések keletkeznek szervek, szövetek között, melyek akadályozhatják az adott szerv normális működését.

Martina Palovčíková, Zdravie

Bevezető

Hallott már arról, hogy a hasüregben lehetnek összenövések? Hártyaszerű anyagra gondoljunk, ami üregeket képez, s ami fájdalmat, de ennél sokkal nagyobb bajt is okozhat.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment