Search by category:
Egyéb kategória

Reagan elnök merénylőjének feltétel nélküli szabadlábra helyezéséről döntött egy bíró

Reagan elnök merénylőjének feltétel nélküli szabadlábra helyezéséről döntött egy bíró
Mészáros Richárd
2021. 09. 27., h – 23:25

2021. szeptember 28., kedd – 07:05
Friss ikon
Off

Törzs

Friedman 2016-ban már engedélyezte, hogy Hinckley elhagyja azt a washingtoni pszichiátriai kórházat, ahol harminc éven át élt, de korlátozta helyváltoztatását és internet-használatát.

A bíró a hétfői meghallgatáson kijelentette, hogy a megmaradt korlátozások feloldását tervezi, arra hivatkozva, hogy a most 66 éves Hinckleynél nem mutatkoznak aktív mentális betegség tünetei, 1983 óta nem tanúsít erőszakos magatartást és nem mutat érdeklődést a fegyverek iránt. A bíró a tervek szerint a jövő héten adja ki döntéséről az írott utasítást.

Kacie Weston szövetségi ügyész a meghallgatáson közölte, hogy az igazságügy-minisztérium egyetért azzal, hogy Hinckleyt feltétel nélkül szabadlábra kell helyezni. Hozzátette, ugyanakkor, hogy a korlátozásokat hivatalosan csak 2022 júniusában kell feloldani, hogy az ügyészek továbbra is tanulmányozhassák Hinckley életét édesanyjának halála után.

Az 1981-es gyilkossági kísérlet során – amelyet az akkor 25 éves Hinckley azért akart elkövetni, hogy felhívja magára A taxisofőr című filmben látott Jodie Foster színésznő figyelmét – Reagan a tüdején sebesült meg, de gyorsan felgyógyult. A férfi Washingtonban lőtt rá az elnökre, a Hilton szálloda előtt. A támadás másik három sérültjének egyike James Brady fehér házi szóvivő volt, aki marandó sérülései miatt tolószékbe kényszerült, és felépülése után a fegyvertartás szigorításának szószólójává vált, valamint Timothy McCarthy, az elnök és magas rangú politikusok biztonságára felügyelő titkosszolgálat ügynöke és Thomas Delahaty rendőr.

Hinckleyt az esküdtszék 1982-ben az elmeállapota miatt nem találta bűnösnek.

Bevezető

A Ronald Reagan egykori amerikai elnök ellen 1981-ben merényletet elkövető John Hinckley feltétel nélküli szabadlábra helyezéséről döntött Paul Friedman járási bíró, aki ezt Washingtonban, egy bírósági meghallgatáson jelentette be.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment