Search by category:
Egyéb kategória

Lassan kivéreztetik a hazai baromfitenyésztőket

Lassan kivéreztetik a hazai baromfitenyésztőket
Molnár Iván
2021. 09. 28., k – 16:41

2021. szeptember 29., szerda – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

„A növekvő energia- és üzemanyagárak, az egyre magasabb bérköltségek és a járvánnyal kapcsolatos teendők miatt az idei év elejétől a mi ágazatunkban is látványosan nőttek a gyártási költségek” – nyilatkozta Daniel Molnár, a Szlovák Baromfiipari Szövetség (ÚHS) igazgatója. A legnagyobb fejfájást a takarmánykeverékek drágulása okozza számukra, ez utóbbi teszi ki ugyanis a tenyésztési költségeik 59 százalékát. „Az idei év elejétől 20 százalékkal nőtt a takarmánykeverékek ára, ami miatt az egy kilogrammra számított tenyésztési költségek 8 centtel emelkedtek” – állítja Molnár, hozzátéve, hogy a bérköltségek ugyanekkor az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal ugrottak meg. Mindezt figyelembe véve, az egy évvel korábbi 82 centről mostanra 92 centre nőttek az egy kilogrammnyi élőhúsra számított gyártási költségeik, és ez még csak a kezdet. A növekvő energia- és takarmányárak miatt a jövő év elejétől újabb 7 centes emelkedéssel számolnak. Egyre többe kerül azonban a feldolgozott baromfitermékek előállítása is. Míg a csirkeszeletek kilogrammjának az előállítási költségei egy évvel ezelőtt 3,74 euró körül mozogtak, mára elérik a 3,95 eurót, egyre nagyobb kiadásokkal kénytelenek szembenézni azonban a tojástermelők is.

„Ha nem változik a helyzet, vagyis továbbra is gyorsan nőnek majd a költségeink, amelyeket nem követ a felvásárlási árak növekedése, a baromfi-feldolgozók egy jelentős része kénytelen lesz bezárni, az elkövetkező időszakban Szlovákia önellátása a csirkehúsból így 30 százalékra eshet vissza” – figyelmeztet Molnár. Szerinte emiatt a jövőben még több kétes eredetű, külföldről behozott baromfihússal találkozhatunk majd az üzletekben.

Bevezető
Pozsony |

A növekvő gyártási költségek és az alacsony felvásárlási árak miatt egyre több élelmiszeripari ágazat kerül veszélybe. A pékeket követően kedden a baromfitenyésztők is jelezték, ha nem javul a helyzetük, búcsút inthetünk a hazai baromfihúsnak.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment