Search by category:
Egyéb kategória

Elérte az izzó láva az Atlanti-óceánt La Palma szigetén

Elérte az izzó láva az Atlanti-óceánt La Palma szigetén
Hegedűs Norbert
2021. 09. 29., sze – 09:23

2021. szeptember 29., szerda – 10:30
Friss ikon
Off

Törzs

A hatóságok előzőleg arra figyelmeztettek, hogy a mintegy ezer Celsius fokos láva és a tengervíz találkozásánál mérges gázok szabadulhatnak fel és robbanások is bekövetkezhetnek.

A láva szeptember 19. óta hömpölyög a vulkán nyugati vonulatain a tenger felé, eddig mintegy 600 ház és banánültetvény lett a lángok martaléka. Ezreket evakuáltak, hétfőn pedig három tengerparti települést teljesen lezártak, így készülve arra, hogy a láva eléri az óceánt.

A Reuters által éjjel közzétett fotókon fehér gőzfelhők látszottak Playa Nueva környékéről.

A spanyol kormány keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította La Palma szigetét. A kabinet döntött arról, hogy első körben 10,5 millió euró (3,7 milliárd forint) közvetlen támogatást biztosít a károsultak legfontosabb szükségleteinek fedezésére.

Az összegből 5,5 millió euró fordítható 107 ingatlan megvásárlására, további 5 millió eurót az odaveszett ingóságok pótlására osztanak szét.

Bevezető

Elérte az izzó lávafolyam az Atlanti-óceánt kedd éjjel a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, ahol kilenc napja tört ki Cumbre Vieja nevű vulkán.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment