Search by category:
Egyéb kategória

Sokoldalú lesz a bősi református templom

Sokoldalú lesz a bősi református templom
Kiss Bartalos Éva
2021. 09. 29., sze – 15:02

2021. szeptember 29., szerda – 17:02
Friss ikon
Off

Törzs

„Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők. Ha az Úr nem őrzi a várost, hiába óvják azt az őrök.

Hiába keltek korán, és feküsztök későn: fáradsággal szerzett kenyeret esztek. De akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget.” 127. Zsoltár 1-2. verse

Bősről Csiliznyárad felé haladva a főút bal oldalán emelkedik a magasba a templom. A torony ugyan még hiányzik, de hamarosan az is helyére kerül, akárcsak a többi elem. A templom már majdnem kész, három és fél év alatt a munkák döntő részét elvégezték. Belépéskor arról is meggyőződhetünk, hogy mennyire modern és sokoldalú is lehet Isten háza. A tervezés előtt számos, az elmúlt harminc évben épült templomot megnéztek az építtetők, és ezekből állt össze a bősi református gyülekezet áhított temploma.

„Nem heti egyszeri alkalomra épült a templom, hanem úgy, hogy többfunkciós, és sokoldalú legyen“ – mutat körbe a tágas térben Oros Csaba lelkipásztor.

Az istentiszteleteken kívül koncerteket, előadásokat, kiállításokat is tarthatnak a templomban, hol egy kis könyvtár, üvegfallal leválasztott gyereksarok, és pelenkázóval felszerelt mellékhelyiség is lesz. A karzaton az orgona helyét is kialakították, a toronyba pedig egy 1885-ben öntött harang kerül. Hegedűs László gondnok megjegyezte, hogy a gyülekezet létrejöttekor csak álmodni mertek arról, hogy egyszer saját templomuk lesz, most viszont örömmel lépi át az ajtót. Ugyan bőven akad még tennivaló az épületen, Füssy Zoltán presbiterrel már azt is tervezik, hogy hogyan néz majd ki az udvar. Parkosítani is szeretnének, hogy a híveknek valódi szellemi felüdülést nyújtson a templom és környéke. Azt, hogy mennyire várják, hogy elkészüljön a templom, a városközpontban lévő gyülekezeti házban berendezett apró kiállítás is jól mutatja. A tervek mellett a gyerekrajzok is megférnek. A gyülekezeti ház nem nagy, udvara viszont annál kellemesebb, és ezt ki is használják, családi napokat rendeznek, de esküvőt is tartottak már a hangulatos kertben.

A bősi leányegyházközség 1997-ben jött létre, az elmúlt évtizedekben számos helyen tartották meg istentiszteleteiket. Előfordult, hogy a moziteremben gyűltek össze, de a leggyakrabban a Csemadok helyiségében találkoztak, míg el nem készült a közösségi hely, amelyet az Oros családtól kaptak. A templomra tekintve a lelkipásztor, a gondnok és a presbiter is megjegyzi, hogy van még mit tenni, de tekintetükből az is tükröződik, hogy büszkén és hálával tekintenek az eddig elvégzett munka eredményére. Lelki szemeik előtt már hívek töltik meg a padokat. Az egyházközösség történetében mérföldkő lesz a templom, amely a bősi reformátusok hitének és akaratának bizonyítéka. „Hisszük, hogy a templom az élő Isten dicsőségét és az emberek igaz javát fogja szolgálni” – zárta Oros Csaba lelkipásztor.

A közösség szeretettel fogadja a segítő szándékú lakosok adományát, az SK47 0200 0000 0013 9641 5951-es számlaszámon fogadják az adományokat.

Bevezető
Bős |

Hónapokon belül elkészül a református templom Bősön. Az alapkövet 2018-ban rakták le, bő három év alatt elkészült a templom, ami több funkciót is ellát majd a közösség életében.

Település / hely
Bős

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment