Search by category:
Egyéb kategória

Megosztó az éjjeli, hangos zene

Megosztó az éjjeli, hangos zene
Tornyai Bianka
2021. 10. 01., p – 11:30

2021. október 1., péntek – 13:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az elmúlt nyáron Pered közösségi oldalán többször indult vita arról, hogy egyes szabadtéri rendezvények hangereje rendkívül zavaró, olykor elviselhetetlen volt némely lakos véleménye szerint. Előfordult, hogy a szomszédos Zsigárdon is hallani lehetett a zenét a hajnali órákban.

Kinek van igaza?

Voltak olyan bejegyzések, amelyekben személyeskedő, sértegető hangnemben estek egymásnak a vitapartnerek. Általában kétféle vélemény jelent meg. Az egyik tábor amellett állt ki, hogy mindenki volt fiatal, addig örüljenek a lakosok, amíg lehet bulizni és nincsenek betiltva a rendezvények, azt az egy éjszakát ki lehet bírni, amikor szól a zene. A másik – sokkal visszafogottabb – vélemény az volt, hogy aki nem vesz részt a rendezvényeken, az szeretné, ha a rendezvényszervezők tekintettel lennének rájuk és olyan hangerőt állítanának be, amely mindenki számára elviselhető. A képviselő-testület szeptemberi ülésén is szóba került a téma. Felmerült, hogy lehet-e a hangerő szabályozására helyi rendeletet kiadni. Agócs Kőrösi Ildikó, Pered polgármestere az ülésen elmondta, utánajárt a törvény adta lehetőségeknek, de azok alapján a regionális közegészségügyi hivatalok hatásköre, hogy ellenőrizze a hangerőt, helyi rendeletet erre nem lehet kiadni. Az önkormányzat annyit tud tenni az ügyben, hogy figyelmezteti a rendezvényszervezőket az előírások betartására. 

Ugyancsak a közösségi oldalon indult nemrégiben párbeszéd arról, hogy Vágsellyén az egyik töltőállomás közelében a lakótelepen évek óta rendszeresen történik csendháborítás. Az egyik lakos arra panaszkodott, hogy minden pénteken és szombaton éjszaka a benzinkútnál gyűlnek össze többen és hallgatják a zenét a leparkolt autókból olyan hangosan, hogy a közelben lakók nem tudnak aludni. A párbeszéd egyik résztvevője kifogásolta, hogy hiába jelentik a városi rendőröknek rendszeresen az ilyen eseteket, nincs előrelépés a probléma megoldásában. A nevét nem vállaló érintett kifejtette, a napokban kérvényt küldtek a városi hivatalhoz azért, hogy a város vezetése tegye meg a szükséges lépéseket a töltőállomást üzemeltető felé. Amennyiben nem járnak sikerrel, szeretnének panaszt tenni, esetleg petíciót írni. 

Alsószeli polgármestere, Kovács Lajos nem tud róla, hogy a környező falvak valamelyikében elfogadtak volna a hangerő szabályozására rendeletet. Úgy véli, értékelni kell a rendezvények szervezőinek munkáját, hiszen hatalmas munka bármilyen kulturális rendezvényt lebonyolítani, ezért mérlegelni kell, mi a fontosabb. A régió legnagyobb fesztiválját, az Alsószeli Jurtanapokat a falu közepén szervezik rendszeresen. A polgármester tud olyan, a szomszédban lakó helyi lakosokról, akik a fesztivál hétvégéjén elmennek otthonról, mert zavarja őket a hangerő. Ugyanakkor több ezren fordulnak meg azon a hétvégén Alsószeliben a színvonalas rendezvény végett.

A jóindulaton múlik

Pleva Tamás hangtechnikus eddig senkitől sem kapott egyértelmű választ arra, mi az a pontos érték, amit be kellene tartani a rendezvények hangosításakor. “A rendőrök sem tudják megmondani, mekkora hangerő megengedett 22 óráig és utána. Előfordul, hogy használnak zajszintmérő berendezést, de nem minden esetben. Ha meg is mérik a hangerőt, nem tudják megmondani, mihez kell viszonyítani az értékeket. A másik probléma, hogy a mérőeszközöket évente kalibrálni kellene, de az erről szóló igazolással sem rendelkeznek minden esetben a rendőrök” – fejtette ki Pleva Tamás. A hangtechnikus elmondta, idén második alkalommal vett részt a nyitrai főiskolások gímesi gólyatáborában hangosítóként, amelynek helyszíne természetvédelmi területen van. “A rendezők engedélyt kaptak a környezetvédelmi hivataltól a tábor megszervezésére, illetve hajnali 1 óráig zenés szórakozásra. Ott is kérdeztem, mennyi decibel lehet a felső érték, de nem tudtak válaszolni” – tette hozzá. Elmondta, a rendőrök elsősorban azt ellenőrzik, hogy van-e a rendezőnek engedélye a rendezvény megszervezésére. Vannak olyan esetek, hogy csak figyelmeztetik a hangtechnikust, hogy vegye halkabbra a hangerőt, de előfordulnak büntetések is, vagy teljesen leállítják a rendezvényt. Elismerte, hogy az egyre jobb minőségű technikai felszerelések lehetővé teszik, hogy egyre nagyobb legyen hangerő és van is ilyen igény az emberekben, a rendezvényszervezők általában kérik, hogy minél jobban lehessen hallani a zenét. Úgy véli, az emberi természet változik ebbe az irányba. Általában úgy állítja be a hangerőt, hogy a hangforrás közelében is élvezhető és kellemes legyen, így elkerülhető az, hogy a rendezvényhelyszín közelében élők panaszt tegyenek. 

A hivatalos álláspont

Katarína Tináková, a Nyitrai Regionális Közegészségügyi Hivatal igazgatója hangsúlyozta,

az utcai, szabadtéri rendezvények esetében a községnek egyrészt biztosítania kellene, hogy a hangerő ne lépje túl a törvényben megadott megengedett értéket, másrészt helyi rendeletben fogadhat el további intézkedéseket a rendezvények feltételeiről.

“Abban az esetben, ha előfordul olyasmi, hogy a lakosoknak zavarja a nyugalmát a szabadtéri programok hangereje, az illetékes regionális közegészségügyi hivatal az előzetes bejelentés alapján közbeléphet, vagyis kimehet az adott rendezvényre és a helyszíni mérések alapján megállapíthatja, hogy túllépték-e a megengedett értéket vagy nem. Munkatársaink akár anonim bejelentés alapján is kimennek a bejelentett helyszínekre ellenőrzés céljából. A megengedett hangerő és a mérések pontos feltételeit az egészségügyi minisztérium 2007-es évi 549-es számú rendelete szabályozza” – tette világossá a hivatal igazgatója. 

 

Bevezető
PERED/VÁGSELLYE/ALSÓSZELI |

Többször jelent meg a közösségi oldalakon az elmúlt időben lakossági panasz a nagyon hangos rendezvények és a csendháborítás miatt. A zajszint ellenőrzése a regionális közegészségügyi hivatalok feladata, de általában elég lenne némi odafigyelés embertársainkra.

Település / hely
PERED/VÁGSELLYE/ALSÓSZELI

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment