Search by category:
Egyéb kategória

Üzenetek a Duna vizén át

Üzenetek a Duna vizén át
Juhász Katalin
2021. 10. 01., p – 12:28

2021. október 1., péntek – 12:40
Friss ikon
Off

Törzs

A Dunán átívelő performance a múltba tekint vissza, mikor még – a múlt század ötvenes éveinek elejéig – nem állt a Párkányt Esztergommal összekötő híd. Mivel a helyieknek nem volt lehetőségük a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal, barátokkal találkozni, esténként – szélcsendes időben – lementek a Dunához, és a folyóra suttogták üzenetüket. A folyó fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, áthidalva a távolságot és a mesterséges határokat. 
A performance gondolata, melyet egyébként idén 15. alkalommal valósítanak meg, a Svájcban élő, párkányi gyökerekkel rendelkező Frühauf házaspár ötletét követi. Idén a performance Erdős Virág budapesti költő, író, illetve Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger svájci zenészek közreműködésével jön létre. Erdős Virág szövege magyar, szlovák és német nyelven kel át a Dunán, ezt kísérik improvizációval a svájci zenészek csellón és klarinéton. A Duna vize ismét üzenetek hordozójává válik, azt az időszakot idézve, mikor az emberek nem tudtak találkozni, és emléket állítva a Duna két oldalán élők kapcsolattartási szándékának.
A kísérőprogram már vasárnap délután kezdődik és estig tart. Lesz irodalmi délután a Hídőr-házban, melyen a magyar és szlovák irodalom kapcsolatáról beszélget majd Erdős Virág költő, Eva And-rejčáková műfordító, újságíró, Jana Beňová író és Mészáros Tünde műfordító. A performance-t követően vetítik le Mattia Mura olasz rendező Reggeli a hídon című dokumentumfilmjét, amely párkányi és esztergomi átlagemberek történeteivel, identitáskérdésekkel, valamint a Mária Valéria híd hányatott sorsával foglalkozik. 

Bevezető
Párkány |

A Duna vizét állítja főszerepbe az a performance, melyet egy év szünet után újra megrendeznek Párkányban. Az AquaPhone érdekes zenei és irodalmi műsort is kínál. 

Település / hely
Párkány

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Havran Kati

Read More

Post Comment