Search by category:
Egyéb kategória

Megkezdődött a Szövetség alakuló kongresszusa

Megkezdődött a Szövetség alakuló kongresszusa
Mészáros Richárd
2021. 10. 02., szo – 09:54

2021. október 2., szombat – 09:58
Friss ikon
On

Törzs

10:27

A Szövetség kongresszusát Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője nyitotta meg, majd Orosz Csaba (MKP) a közgyűlésnek helyet adó város, Somorja polgármestere beszéde következett.

10:25

A közgyűlésen a küldötteken és az újságírókon kívül vendégként jelen van a többi határon túli régió pártjának képviselője. A közgyűlésre meghívót kapott Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Kelemen Hunor romániai miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Pásztor István szerbiai tartományi képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének alelnöke. A Szövetség sajtóosztálya arról tájékoztatott, ők egy külön programpontban szólalnak fel.

A magyar kormányt Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Európai Néppártot (EPP) pedig Donald Tusk videóüzenetben képviseli. A közgyűlés szervezői a szlovák pártok közül az EPP-tagokat hívták meg, így az eseményen várhatóan jelen lesz Tomáš Merašický, a KDH alelnöke. A szlovák kormányt Bukovszky László, a Híd által jelölt kisebbségi kormánybiztos képviseli. Nem nincs jelen ugyanakkor Bugár Béla, a Híd korábbi vezetője.

10:19

A közgyűlésen jelen vannak a Hídnak a ruszin és szlovák nemzetiségű tagjai is, íg a ruszin Peter Krajňák, korábbi oktatási államtitkár és a szlovák Michal Goriščák is, akit a párt platformja a Szövetség elnökségébe is delegált. Az ülésterem mellett tolmácsfülkék állnak készen.

09:58

A Hotel Kormoránba összehívott közgyűlésre az MKP 75, a Híd 45, az Összefogás pedig 30 küldöttet delegált. A Szövetségben platformként továbbélő három szereplő vezető képviselői már a helyszínen vannak. Sólymos László, a Híd eddigi vezetője, akit pénteken a szubjektum a Szövetség Országos Tanácsának elnöki tisztségére jelölt, már szintén megérkezett, ahogy Mózes Szabolcs is, akit az Összefogás delegált a közös párt alelnöki posztjára. A Szövetség elnökét pedig, Forró Krisztián személyében az MKP adja.

A kongresszus teljes ideje alatt a sajtó munkatársai nem lehetnek az ülésteremben, az esemény szervezői délután két órakor terveznek sajtótájékoztatót tartani.

Megkezdődött a Szövetség alakuló kongresszusa
2021. 10. 02., szo – 09:57
Mészáros Richárd
Gallery images

Leírás

Somogyi Tibor felvételei

Ma megalakul a Szövetség!

Csölösztő |

Ma tartja alakuló kongreszszusát a Szövetség, amely az MKP, a Híd és az Összefogás egyesülésével jön létre. A közgyűlés 150 küldötte a somorjai Csölösztőn ül össze, ahol várhatóan elfogadják a közös párt alapszabályát és jóváhagyják a már megválasztott tisztségviselőket. 

Az MKP-tól a Hídon át egészen a Szövetségig, mi történt az 1998-as pártegyesítéstől napjainkig?

Egy idővonalba szedtük össze azokat a jelentősebb eseményeket, amelyek az MKP 1998-as megalakulása óta meghatározták szlovákiai magyar pártpolitikát.

A Híd és az MKP a múlté, holnaptól új korszak vár a szlovákiai magyar pártpolitikára

Pozsony |

A somorjai Csölösztőn holnap, azaz szombaton minden bizonnyal megalakul a Szövetség, amely az MKP, a Híd és az Összefogás egyesülésével jön létre. Ezzel a szlovákiai magyar pártpolitika egy új szakaszba lép.

Bevezető
Csölösztő |

A somorjai Csölösztőn kezdetét vette az MKP, a Híd és az Összefogás egyesülésével létrejövő Szövetség nevű párt alakuló kongresszusa.

Település / hely
Csölösztő

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment