Search by category:
Egyéb kategória

Húsz éve nem volt olyan kevés erdőirtás az Amazonas brazíliai térségében, mint szeptemberben

Húsz éve nem volt olyan kevés erdőirtás az Amazonas brazíliai térségében, mint szeptemberben
Hegedűs Norbert
2021. 10. 03., v – 12:20

2021. október 3., vasárnap – 13:30
Friss ikon
Off

Törzs

A szeptember jellemzően a legrosszabb hónap az Amazonas vidékén a perzseléses erdőirtás szempontjából, de idén alig több mint fele annyi tüzet jegyeztek föl, mint 2020-ban. Miközben ez egyértelműen pozitív fejlemény, szakértők figyelmeztettek arra, hogy meg kell várni a következő néhány hónap adatait, hogy látszódjon, hogy valóban tartós folyamatról van-e szó.

Jair Bolsonaro brazil elnök 2018-as hivatalba lépése óta számos olyan intézkedést hozott, amely figyelmen kívül hagyta a természetvédelmi és környezetvédelmi szempontokat az Amazonas térségben, és lényegében legitimálta azt az eljárást, hogy helyi gazdák óriási területek felégetésével jussanak művelhető földterülethez.

A közelmúltban az amerikai kormány és intézményi befektetők bírálatának a hatására Bolsonaro igyekezett nagyobb elkötelezettséget mutatni a térség védelme iránt

Megfigyelők szerint ugyanakkor a szeptemberi kedvező adatból még nem lehet messzemenő következtetést levonni. Érdemes megvárni legalább az év végét, mielőtt kijelentjük, hogy a brazil kormány határozottabban fellép az erdőirtásokkal szemben, és ennek eredménye látszik az adatokban – mondta Márcio Astrini, a non-profit környezetvédő csoportokat összefogó Climate Observatory hálózat vezetője.

Bevezető

Húszéves mélypontra süllyedt szeptemberben az erdőirtást célzó tüzek száma az Amazonas brazíliai térségében – derült ki a brazil országos űrkutatási intézet adataiból.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment