Search by category:
Egyéb kategória

Kinek a kormánya?

Kinek a kormánya?
Holop Zsolt
2021. 10. 04., h – 22:59

2021. október 5., kedd – 08:30
Friss ikon
Off

Törzs

A forgatókönyv mindig ugyanaz, csak a szereplők változnak. Ha a nyugdíjasoknak, a gyerekeket nevelő családoknak, az egyszerű alkalmazottaknak folyósított támogatásokról kell dönteni, a kormány patikamérlegen mér, és látszik, hogy minden egyes cent kiadása fájdalmat okoz neki.

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben a kisvállalkozók sem. A kaotikus járványügyi megszorítások hatalmas károkat okoztak az összes ágazatnak, miközben a nekik juttatott állami támogatások inkább csak a kormány rossz lelkiismeretének a megnyugtatását szolgálták, mintsem a vállalkozókat. Így nem csoda, hogy több ágazatban katasztrófa fenyeget. A vendéglátósok több mint fele attól tart, hogy ha a kormány az eddigihez hasonló ütemben „támogatja” őket, a következő hullámot nem éli túl a vállalkozásuk. Egyre súlyosabb a helyzet több mezőgazdasági és élelmiszeriparban is. Mindeközben pedig Igor Matovič pénzügyminisztériuma azzal büszkélkedik, hogy tavaly a járványhelyzet ellenére csaknem ugyanakkora összeget sikerült kisajtolnia az adófizetőkből, mint egy évvel korábban, és azzal számol, hogy idén és jövőre tovább növeli az adóbevételeket.

Ám ha nem a családok, a nyugdíjasok, az alkalmazottak vagy a kisvállalkozók érdekeit szolgálja a kormány, akkor mégis kiét? Akad még valaki, aki büszkén szavazna rájuk? Nos, talán nem meglepő, hogy a tavaly tavasszal felálló kormány hanyatt-homlok igyekezett megszabadítani a pénzintézeteket az általuk fizetett banki különadótól, aminek mára meg is lett az eredménye. A jegybank friss jelentése szerint a hazai bankszektor összesített nyeresége az idei év első hét hónapjában a tavalyihoz képest megduplázódott, és a világjárvány ellenére 2016 óta nem látott szintre ugrott. A bankok korábban éppen a különadóra hivatkozva növelték az ügyfeleik által fizetett díjakat. Idén ugyan már nincs különadó, a banki díjak ennek ellenére csaknem 9 százalékkal nőttek, szép hozamot biztosítva a külföldi részvényeseknek. Ez utóbbiak egész biztosan nem panaszkodnak arra, hogy a kormány nem szolgálja az érdekeiket. A probléma csupán az, hogy míg nekik – a kormánynak köszönhetően – egyre több pénzük van, a választójog továbbra is a mi kezünkben van. Persze, nem állíthatjuk, hogy bankárokkal, vagy inkább a pénzükkel nem lehet választást nyerni, de csak akkor, ha leszünk olyan balgák, hogy ezt hagyjuk.

Bevezető

„Becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy hű leszek a Szlovák Köztársasághoz. Kötelességeimet a polgárok érdekében teljesítem” – hangzik a szlovák kormánytagok hivatali esküje. De valóban a mi érdekeinket szolgálja a jelenlegi kormány? És ha nem, akkor mégis kinek próbál a kedvében járni?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment