Search by category:
Egyéb kategória

ŠÚKL: Az oltás nem okoz meddőséget!

ŠÚKL: Az oltás nem okoz meddőséget!
Balaskó Réka
2021. 10. 04., h – 15:44

2021. október 4., hétfő – 16:16
Friss ikon
Off

Törzs

Az utóbbi időben a közösségi médián több összeesküvés-elmélet is terjedt arról, hogy a koronavírus elleni oltás meddőséget okoz. Ezt az álhírt az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) egy hivatalos nyilatkozatban cáfolta. A ŠÚKL szerint a pároknak akkor sem kell félniük a vakcinától, ha épp gyermekvállalásra készülnek.

Az oltásnak a menstruációra sincs bizonyított hatása. A szakértők rámutattak, hogy a menstruációs ciklust számos tényező befolyásolhatja, így például a stressz, a tesmozgás, a súlyváltozás vagy a kimerültség. „Ezek a tényezők fokozottan tapasztalhatók a világjárvány idején. A menstruációt a nőgyógyászati diagnózisok is befolyásolhatják mint a mióma vagy az endometriózis” – írták a nyilatkozatban. Továbbá a ciklusban bármilyen vírusos megbetegedés is változást idézhet elő. 

A ŠÚKL adatai szerint az oltás után 8 547 esetben jelentettek nem kívánt mellékhatásokat, ezekből 155 a menstruációt érintette. Az ügynökség közölte, hogy az ilyen mellékhatások a HPV vírus elleni védőoltás esetében is megjelentek. A ŠÚKL továbbá elmondta, hogy bár a menstruációs ciklus változása és az oltás között nincs bizonyított kapcsolat, ennek ellenére figyelik a helyzetet az Európai Gyógyszerügynökséggel.

(br, tasr, refresher)

Bevezető

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) nyilatkozatában közölte, hogy az oltás nem okoz meddőséget sem a nőknél, sem pedig a férfiaknál.

 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment