Search by category:
Egyéb kategória

Sulík a jövő évi energiaárakkal sokkolt! Erre számíthatunk…

Sulík a jövő évi energiaárakkal sokkolt! Erre számíthatunk…
Balaskó Réka
2021. 10. 04., h – 11:36

2021. október 4., hétfő – 12:30
Friss ikon
Off

Törzs

A szlovákiai háztartásoknak a jövő évben nem kell az energiaárak drámai emelkedésére számítaniuk. „A gáz ára valószínűleg olyan lesz, mint tavaly. Igen, ez évvel ellentétben növekedésről van szó, mert idén ismét csökkenés volt. A piacgazdaságban így működik” – mondta Sulík.

A háztartások és a kisvállalkozások csökkentett gázára a tavalyi év lezárásaival kapcsolatos, mivel kevesebb volt a fogyasztás. Ebben az évben azonban változott a helyzet. A pandémia utáni ébredezés hatalmas gázigénnyel járt, ezért ezen energia ára rohamosan emelkedett a világpiacon.

Sulík hangsúlyozta, hogy a tárolótartályok alacsonyabb feltöltése ellenére sem lesz gázhiány Szlovákiában. Jelenleg 100 napra elegendő mennyiséggel rendelkezik az ország, ami fedezi a téli átlagfogyasztást. Az oroszországi szállítmányok pedig a szerződésben megállapított feltételek mellett érkeznek.

A villamos energia ára növekszik

A villamos energia ára azonban a jövő évben 15 százalékról 20 százalékra emelkedhet. A kormány ezért csökkentett tarifákat készít elő azoknak a háztartásoknak, amelyeket leginkább veszélyeztet az áremelkedés. Felkészülünk arra, hogy ha a lakosság egyes rétegeit valóban jelentősen érinti az áram drágulása, akkor bevezetjük a tarifát, amit az energiaszegénységgel küzdők választhatnak” – mondta a gazdasági miniszter.

A tarifa rendkívül alacsony energiaárakat tartalmazna, de csak korlátozott mennyiségű energiafogyasztást fedezne. Ha az ügyfél túllépi a korlátot, akkor visszahelyeznék az eredeti kategóriájába.

(br, pluska)

Bevezető

Az árak emelkedését nem ússzuk meg, de a katasztrofális előrejelzéseket igen. Richard Sulík gazdasági miniszter elárulta, hogy mennyit fizetünk majd az energiáért!

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment