Search by category:
Egyéb kategória

Biztonságban a fiatal afgán zenészek

Biztonságban a fiatal afgán zenészek
Juhász Katalin
2021. 10. 05., k – 16:01

2021. október 5., kedd – 16:13
Friss ikon
Off

Törzs

A kimenekítettek között van a tavalyelőtt hazánkban is járt, kizárólag nőkből álló Zohra zenekar tagjainak többsége is, akiket Portugália fogad be. Összesen 235-en hagyták el Afganisztánt vasárnap, ez volt az eddigi legnagyobb ilyen jellegű akció. 
A tálibok előző uralma idején, 1996 és 2001 között a zenét betiltották. A mostani tálib vezetés még nem adott ki ilyen ki rendelkezést, de a zenészek attól tartanak, ez nem sokáig várat magára, mert a tálib harcosok folyamatosan zaklatták őket, hangszereiket pedig összetörték. 

Afganisztán erős zenei hagyományokkal rendelkezik, amelyeken érezhető az iráni és indiai klasszikus zenék hatása, az utóbbi húsz évben pedig a popzene is virágzásnak indult. A 2010-ben alapított afgán országos zeneakadémia épületét jelenleg fegyveresek őrzik. Az oktatók és mintegy 350 diák a radikálisok augusztusi hatalomátvétele óta nem tért vissza az intézménybe, a hangszereiket is ott kellett hagyniuk.

Bevezető

Az afgán országos zeneakadémia több mint száz jelenlegi és volt hallgatóját, illetve családtagjaikat menekítették ki légi úton a radikális iszlamista tálibok kezére került országból. 

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment