Search by category:
Egyéb kategória

Szijjártó: Készen állunk a Szövetséggel való együttműködésre (VIDEÓ)

Szijjártó: Készen állunk a Szövetséggel való együttműködésre (VIDEÓ)
Czímer Gábor
2021. 10. 05., k – 09:59

2021. október 5., kedd – 10:11
Friss ikon
Off

Törzs

„A magyar kormány készen áll arra, hogy szoros együttműködést tartson fent a Szövetséggel” – mondta. A három párt egyesülésével létrejött politikai szereplőt az egységes magyar felvidéki képviselet pártjának nevezte. A magyar külügyminiszter a budapesti kormány által nyújtott anyagi támogatást is megemlítette. Szijjártó szerint a Magyarországgal szomszédos államokkal való szoros együttműködés javíthatja a helyi magyarok helyzetét, így Szlovákia és Magyarország jó kapcsolata javítja a szlovákiai magyarok szituációját.

Forró Krisztián (MKP), a Szövetség elnöke, megköszönte a magyarországi támogatásokat és arról beszélt, szorosabbra kell fűzni a Magyarországhoz fűződő kapcsolatokat.

Sólymos László (Híd), a Szövetség Országos Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a három párt egyesülésével létrejött Szövetségnek az együttműködésre kell épülnie, amely a helyi önkormányzatok szintjén is megvalósul. Kiemelte, ebből a szempontból a helyhatósági választások kulcsfontosságúak lesznek, egy jó programmal kell meggyőzniük a választókat. A szlovák pártokkal való viszonyt említve arról beszélt, ilyen parterek nélkül nem lehet megvalósítani Szövetség céljait.

Mózes Szabolcs (Összefogás) a Szövetség alelnöke a magyar-szlovák kapcsolatok jó színvonala mellett arra is rámutatott, a szlovák kormányzat, pontosabban a külügyminisztérium olyan lépéseket tett, amelyek nem kedveznek a hazai magyaroknak. Erre példaként azt említette, hogy a szlovák kabinet a közelmúltban csatlakozott a Minority SafePack elleni perhez. Mindezt annak ellenére, hogy a nemzetiségi kisebbségek védelmét célzó csomaghoz több tízezer szlovák állampolgár adta az aláírását. Mózes ugyanilyen esetként említette még azt, amikor a szlovák külügy diplomáciai jegyzéket küldött Budapestnek a magyar házelnök, Kövér László (Fidesz) somorjai beszéde miatt.

A magyar külügyminiszter és a Szövetség vezetőinek találkozója utánra összehívott sajtótájékoztatón az újságírók nem tehették fel kérdéseiket. Így a magyar nagykövetségen tartott sajtóeseményen nem volt alkalmunk megkérdezni, hogy a Fidesz stratégiai partnerének tekinti-e a Szövetséget úgy, hiszen az MKP-val ilyen partneri viszony van köztük.

Bevezető
Pozsony |

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszterrel találkoztak ma délelőtt a Szövetség vezetői Pozsonyban, a magyar nagykövetségen. A tárcavezető szerint a magyar kormány készen áll az MKP, a Híd és az Összefogás egyesülésével létrejött Szövetséggel való együttműködésre.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment