Search by category:
Egyéb kategória

Kotróhajót engedtek át a dunacsúnyi zsilipen

Kotróhajót engedtek át a dunacsúnyi zsilipen
Mészáros Richárd
2021. 10. 06., sze – 14:18

2021. október 7., csütörtök – 09:44
Friss ikon
Off

Törzs

Dunakiliti duzzasztómű felújítása során az itteni jéglevezetés is javítják. A szakaszon ugyanis a lelassuló, feltornyosuló jégtáblák csak lassan haladnak a nagyműtárgy irányába, gyakran jégtorlaszt is képezve. A kedvezőbb áramlási viszonyok érdekében a kotrási munkákat augusztus 11-én kezdték és szeptember 7-én fejezték be.

A munkákat végző vedersoros kotró és a hozzá tartozó úszó eszközök augusztusban hajóztak át dunacsúnyi létesítmények hajózsilipjén, mely kétségkívül a projektelem leglátványosabb akciója volt. Erre még a szlovák televíziós társaság is kíváncsi volt, hiszen ezen a műtárgyon több mint 10 éve nem történt érdemi zsilipelés. A vedersoros kotróval 16.400 köbméter kavicsot termeltek ki, melyet egy ideiglenes depóniába helyeztek. Mintegy 224 méter hosszan és 70 méter szélességben kotortak.

Az így kitermelt vízáteresztő kavicsanyagot az árvízvédelmi töltés mentett oldali ellennyomó medencéi egy részének feltöltésére építik majd be. Emellett a kivitelezés során használt utak egy részének kavicsolása és jó karba helyezése is megtörténik – adta hírül az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Bevezető

Több mint tíz év után történt érdemi hajózsilipelés a dunacsúnyi műtárgynál, amikor néhány hete egy vedersoros kotróhajó tartott Dunakilitire. A jéglevezetés érdekében dolgoztak a kiliti duzzasztómű környéki mederszakaszon.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment