Search by category:
Egyéb kategória

Rajkai kiköltözők: autó és busz nélkül nehezen jutnak el Pozsonyba

Rajkai kiköltözők: autó és busz nélkül nehezen jutnak el Pozsonyba
Mészáros Richárd
2021. 10. 06., sze – 14:03

2021. október 7., csütörtök – 08:30
Friss ikon
Off

Törzs

A Rajkára kiköltöző több ezer szlovák állampolgár számára hónapok óta a legnagyobb gondot a tömegközlekedés jelenti. A Covid előtti időkben óránként járt autóbusz Pozsonyba és vissza, ám a szigorított határintézkedések miatt a járat 2020 ősze óta nem közlekedik. S már nem is fog.

Busztársaság: kösz, nem

„Nehéz elbúcsúznunk a 801-es vonaltól, működtetése nagyon veszteséges volt a DPB (pozsonyi közlekedési vállalat) számára, így hosszú távon fenntarthatatlanná vált. Helyette az S8 vonatokkal lehet majd közlekedni, amelyek a Rajka-Oroszvár-Pozsonyligetfalu útvonalon közlekednek” – írta állásfoglalásában a közlekedési cég.

„Akinek nincs autója, annak elég nehéz a dolga, ráadásul ha szórakozni vagy színházba menne, nem tud hazajönni: az utolsó vonat 18.49-kor indul Pozsonyból. A pozsonyi közlekedési vállalat azt mondja, neki nem éri meg. Ha legalább egy mikrobusz járna, mondjuk másfél óránként, biztosan lenne érdeklődés iránta” – mondták lapunknak Rajkára kiköltözők.

Öt év után csak Oroszvárig

A határon átnyúló 801-es városi autóbuszjárat még 2010 októberében indult, a Szlovák Nemzeti Színház és Rajka között ingázott uniós támogatással. Igény volt rá, hisz addigra már Szlovákiából 600-an vettek ingatlant a határ menti magyar településen, sok kismama, gyesen lévő anyuka használta. A magyarul is beszélő járművezetőnél kellett megváltani a menetjegyet, ami akkor 1,5 euró vagy 420 forint volt.

Az uniós támogatásért cserébe öt évig élt a fenntartási kötelezettség, de a járat ezután sem szűnt meg (hisz addigra a becslések szerint már 2500 átköltözővel számolhattak), csak „átalakult”. A járat 2015 szeptemberétől csak Oroszvárig közlekedett, itt át kellett szállni a 91-es buszra, hogy a belvárosig jussanak az utasok.

Leírás

Hiába várják – Egyelőre nem látszik, mikor indulhat újra a Rajka és Pozsony közötti buszjárat.

Maradt a vonat

Újabb öt év telt el, a Rajkára költözők száma elérte a hétezret is (rajkai lakcímet nagyjából ötezren kaptak), de a busztársaság tavaly ősszel a covid és a gazdaságtalan működtetés miatt leállította a járatot. A cég nemrégiben közölte: bár 2025-ig lenne lehetősége, de a határzárak feloldása ellenére sem fogja újraindítani a 2020 szeptembere óta a határsávban felállított műszaki akadályok miatt szünetelő 801-es autóbuszt.

Így csak a GYSEV üzemeltette vonatjárat marad (vonatból reggel két-, délután három pár jár Rajka és Pozsony között: kevés rajta az üres hely), a DPB pedig átdobta a labdát a határon túlra: szerintük leginkább a magyar minisztériumon és hivatalokon múlik a vonal jövője és a térség mobilitási igényeinek kiszolgálása.

A rajkai önkormányzatnál egyébként sokan érdeklődnek a buszjáratról, annak esetleg újraindításáról. Információink szerint egy magántársaságot érdekelné az üzemeltetés – persze a feltételek és engedély függvényében hoz majd végleges döntést.

Osztrák irányba újraindult

Hasonló volt a helyzet Ausztria felé is: a Hainburgba közlekedő 901-es járművek elöregedtek, majd a koronavírus miatt januárban leálltak, csak a vasúti szolgáltatás marad. Idén júliusban aztán az üzemeltető Slovak Lines újraindította a buszjáratot.

Bevezető

Hiába tízszereződött meg 2010 óta a Rajkára költöző szlovák állampolgárok száma, egy évtizednyi menetrend szerinti közlekedés után tavaly ősz óta nem jár a pozsonyi 801-es városi buszjárat a határszéli magyar településre. A közlekedési vállalat szerint nem volt gazdaságos a működtetése. Most egy magáncég fontolgatja az újraindítást. A foghíjas tömegközlekedést a kiköltözők szenvedik meg, napi öt vonatpár nem sok, az utolsó ráadásul este hét óra előtt indul vissza Pozsonyból.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment