Search by category:
Egyéb kategória

Hetedik alkalommal rendezték meg az Alma- és Kacsafesztivált

Hetedik alkalommal rendezték meg az Alma- és Kacsafesztivált
Tornyai Bianka
2021. 10. 07., cs – 10:53

2021. október 7., csütörtök – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

Egy év kihagyás után ismét megrendezték az Alma- és Kacsafesztivált a galántai járásbeli településen.

Érdekes programok

Tavaly a járványügyi korlátozások miatt törölték a rendezvényt, idén a Covid-automata előírásaihoz igazodva a helyszínt két szektorra osztva valósították meg az év talán legjelentősebb eseményét. A kísérőrendezvényeket a fesztivál helyszínéhez közel, de mégis külön helyiségekben, a falumúzeumban és a kultúrházban szervezték, így elkerülhető volt, hogy nagy tömegek találkozzak egy helyen. “Alapvetően nem különbözik a mostani fesztivál az előzőektől, mert most is az a célja, hogy támogassuk, népszerűsítsük a helyi termelőket, illetve gazdag kulturális és gasztronómiai élményeket igyekszünk kínálni a résztvevőknek. A látogatók hazai termelők portékái közül válogathatnak, szórakozhatnak, továbbá megtekinthetik a falumúzeumunkat, az almakiállítást és készültünk egy második világháborús kiállítással is” – mondta el Agócs Gergely, Királyrév polgármestere.

 

 

A rendezvény az Interreg projekt keretében valósult meg Királyrév testvértelepülésével, Győrsövényházzal közösen. A polgármester úgy véli, aki még nem járt a fesztiválon, annak mindenképpen érdemes ellátogatnia egyszer, mert a sokszínű program között biztosan talál számára érdekeset. Mivel egész napos rendezvény, elég idő és tér van arra, hogy mindent kipróbáljon, megkóstoljon, szórakozzon. A nap folyamán fellépett a Nádszegi Fúvószenekar, az Etien Band, a győrsövényházi senior táncosok, Szarka Gyula és zenekara, a helyi alapiskolások és óvodások, a Rock-it zenekar, Matyi és a hegedűs, de volt íjász- és lovasbemutató, gasztro- és lézershow, verseny a legjobb alma díjáért és esti táncmulatság a Zseb zenekarral. A kultúrház melletti területen mezőgazdasági gépek bemutatójával, kézműves vásárral, állatsimogatóval és ügyességi játékokkal várták a vendégeket, gyerekeket. A büfésátrakban a legtöbben a kacsasültért álltak sorba, de süteményeket és pálinkát is lehetett kóstolni. 

 

 

Felelős termelés

Szikura Ferenc, a helyi Agrostaar KB Kft. vezetője kifejtette, nyolc évvel ezelőtt a fesztivál azzal a céllal jött létre, hogy a környékbeli emberekkel megismertessék a helyi értékeket. A fesztivált eleinte az Alma útja rendezvény részeként szervezték, majd később döntöttek úgy, hogy az alma mellett a kacsát is népszerűsíteni szeretnék, mert a két alapanyag rendkívül jól összeillik. “Azt szeretnénk, ha az emberek tudatosítanák, hogy az itthoni termelésben nem lehet csalni. Az egyik nap eladott termék másnap visszajöhet, ezért teljes mértékben felelősséget tudunk vállalni érte.

Mindenki szereti a hasát, a hasba pedig a jó kacsa való, amit itt, Királyrévben mindenki megtalál”

– fogalmazott mosolyogva a 2200 hektáron gazdálkodó vállalat tulajdonosa. Hozzátette, a 90 helyi alkalmazott családjának nyújtanak megélhetést, amit lokálpatriótaként nagyon fontosnak tart. Úgy véli, van elmozdulás afelé, hogy az emberek a helyi termékeket válasszák a külföldről behozottak helyett, de sajnos még mindig sok embernek az ár fontosabb a minőségnél. Kiemelte, a mezőgazdaságban és növénytermesztésben dolgozók évi 365 napot dolgoznak, a munkájukat becsülni és értékelni kell.

Bevezető
KIRÁLYRÉV |

Jó hangulatban telt a helyi termékeket népszerűsítő, őstermelőket támogató fesztivál. Sokszínű programmal és érdekes kísérőrendezvényekkel várták az érdeklődőket.

Címkék

Település / hely
KIRÁLYRÉV

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment