Search by category:
Egyéb kategória

Bódultan a volán mögött

Bódultan a volán mögött
Holop Zsolt
2021. 10. 08., p – 15:12

2021. október 9., szombat – 09:00
Friss ikon
Off

Törzs

A szakirodalom szerint még a cannabis is – amit egyébként sokan hajlamosak bagatellizálni – ronthatja a vezetéshez szükséges képességeket. Alkohollal kombinálva pedig ez a hatás hatványozódik. A kábítószerek tartós használata ráadásul a vezetői teljesítmény csökkenését eredményezheti azután, amikor „a vizsgált alanyból a szer már kiürült”.

Jómagam levezettem eddig közel egymillió kilométert, de ha nagy ritkán közlekedési ellenőrzésen estem át (talán két kezemen meg tudom számolni, hányszor), sosem tapasztaltam, hogy a droghasználatot ellenőrizték volna. Amikor rákerestem a miértre a témával foglalkozó szakmai oldalakat böngészve, a gép azt a választ dobta ki, hogy míg az alkoholos befolyásoltság kimutatásához elég egy olcsó teszter, addig egy előszűrő eszköz a bódítószer igazolására tízszer, akár százszor is drágább lehet. A drogtesztelést valószínűleg egyebek mellett ezért sem szokás rutinellenőrzésként vagy kampányszerűen végezni a közutakon.

A szakértők szerint a rendőröket fel lehet készíteni arra, hogy drága teszterek nélkül is kiszűrjék a gyanús eseteket. Felemlegetik Norvégiát, ahol az ellenőrzések során 92 százalékos hatékonysággal dolgoznak. Például a pupilla állapotából, az izzadó tenyérből és reakcióképességből, testbeszédből indulnak ki.

A kábítószer feloldja az erkölcsi gátlásokat, jelentősen csökkentheti a helyzetfelismerő képességet. A hét elején Magyarországon egy 35 éves férfi az eddigi vizsgálatok szerint négyféle kábítószerrel a szervezetében ült a volán mögé. Halálra gázolt egy fiatal nőt, aki szabályosan haladt a kerékpársávon, majd megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. Valószínűleg ő volt az, aki röviddel ezután egy másik, szabályosan közlekedő kerékpárost is elütött és cserbenhagyott.

Vajon hányan ülhetnek rajta kívül kábítószer hatása alatt újra és újra a volán mögé? Kiindulva abból, hogy mennyi ámokfutóval, megmagyarázhatatlan manővereket produkáló sofőrrel találkozhatunk, bizonyára sokan. Tisztában vagyok azzal, hogy ez a problémakör nagyon összetett, képtelenség mindenki mellé rendőrt állítani, aki részegen vagy bódult állapotban akar a volán mögé ülni, és megnyugtató megoldást keresni csak széles körű társadalmi összefogással lehet. Mindenesetre (ha valós számot mutat a statisztika) elgondolkodtató, hogy úgy nőtt Magyarországon az utóbbi időszakban a bódult állapotban kiszúrt vezetők száma, hogy évről évre kevesebb drogtesztet végeznek.

Mindaddig, amíg jellemzően egy-egy baleset bekövetkezte után, és nem inkább megelőző szándékkal történnek ezek a drogtesztek, Isten mentse a szabályosan közlekedő kerékpárosokat. Velük együtt mindenkit, aki felé halálos fegyver fordul. Egy drogos által kormányzott autó formájában, ahol a vezető azt sem tudja, mi történik vele, és fékezés nélkül, áldozatát hátrahagyva hajt tovább.

Bevezető

Az autó veszélyes fegyver. Ha drogos ül volán mögé, többszörösen az. Mintha vigyorogva, öntudatlanul, töltött pisztollyal a kezében hadonászna a tömegben, és közben el-el sütné, azt képzelve, hogy szappanbuborékokat ereget.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nyerges Csaba

Read More

Post Comment