Search by category:
Egyéb kategória

Maria Ressa: az újságíróknak harcolniuk kell a tényekért

Maria Ressa: az újságíróknak harcolniuk kell a tényekért
Mészáros Richárd
2021. 10. 08., p – 13:12

2021. október 8., péntek – 13:14
Friss ikon
Off

Törzs

Az, hogy a Nobel-békedíjat idén újságíróknak ítélték oda, azt bizonyítja, hogy „semmi nem lehetséges tények nélkül. Egy tények nélküli világban nincs igazság, és nincs bizalom” – fogalmazott Ressa a videointerjúban, amely az általa alapított és vezetett Rappler hírportálon jelent meg.

Az újságíró elmondta, nagyon meglepődött, csaknem sokkot kapott, amikor megtudta, hogy ő az egyik idei kitüntetett, és azt ígérte, hogy a Rappler a jövőben is azt fogja tenni, amit jelenleg tesz.

Ez a legjobb időszak újságírónak lenni – jelentette ki Maria Ressa, hozzátéve, hogy a legveszélyesebb időszakok a legfontosabbak. „Az újságírás aktivizmussá válik egy olyan világban, ahol a tényeket megkérdőjelezik, ahol a legnagyobb hírmegosztó gyűlölettel tarkított hazugságok terjesztését helyezi előtérbe, és gyorsabban és messzebbre terjeszti el őket, mint a tényeket” – mondta Ressa.

A Rappler rendszeresen bírálta Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök kijelentéseit és véres drogellenes háborúját. A hírportál és annak vezetője ellen számos eljárás és vizsgálat van folyamatban. Ressa ellen egy 2012-ben megjelent cikk miatt rágalmazás címén bírósági per is indult. A hatóságok az utóbbi években több alkalommal őrizetbe vették Maria Ressát, akit a Time magazin 2018-ban az év egyik emberének választott.

A Nobel-bizottság indoklása szerint Ressa és Muratov a „demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért” folytatott erőfeszítéséért kapta meg a kitüntetést. A testület a véleménynyilvánítás szabadságának rettenthetetlen védelmezőjeként méltatta Ressát.

Egy Fülöp-szigeteki és egy orosz újságírónak ítélték oda a Nobel-békedíjat

Maria Ressa Fülöp-szigeteki és Dmitrij Muratov orosz újságírónak ítélték oda az idei Nobel-békedíjat – jelentették be pénteken Oslóban.

Bevezető

Az újságírás aktivizmussá válik egy olyan világban, amelyben az újságíróknak harcolniuk kell a tényekért – mondta pénteken Maria Ressa Fülöp-szigeteki újságíró arra reagálva, hogy idén ő lett a Nobel-békedíj egyik kitüntetettje, Dmitrij Muratov orosz újságíró mellett.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment