Search by category:
Egyéb kategória

Covid-gyógyszere sürgősségi engedélyezését kérte a Merck

Covid-gyógyszere sürgősségi engedélyezését kérte a Merck
Mészáros Richárd
2021. 10. 11., h – 23:13

2021. október 12., kedd – 07:15
Friss ikon
Off

Törzs

A Merck által kifejlesztett és tesztelt tabletta lenne az első, szájon át bevehető vírusellenes gyógyszer a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedéssel szemben.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélye elősegíthetné a koronavírus kórházi kezelésének megkönnyítését, mivel a tablettát otthon is lehet szedni.

A Molnupiravir nevű gyógyszer 50 százalékkal csökkentette a kórházba szállítások és halálozások számát a legalább egy kockázati tényezővel rendelkező, enyhe és közepes koronavírusos betegek körében végzett klinikai tesztelések során – áll az októberben közzétett adatok elemzésében.

A Ridgeback Biotherapeutics céggel közösen kifejlesztett új gyógyszer közbülső hatékonysági adatai nyomán számos ország, köztük Malajzia, Dél-Korea és Szingapúr már igyekezett minél gyorsabban megrendelést aláírni a Merckkel.

A gyógyszeripari nagyvállalat kezelésenként $700 dolláros áron 1,7 millió gyógykezelésre elegendő tabletta gyártásáról szóló szerződést kötött az amerikai kormányzattal. Tervei szerint a vállalat 10 millió kezelésre elegendő gyógyszert fog gyártani 2021 végéig.

A cég ezenkívül megállapodott a licenc eladásáról számos indiai székhelyű, generikus gyógyszergyártó vállalattal is, amely a tervek szerint több mint 100 alacsony és közepes jövedelmű országnak szállít majd a tablettából.

A Gilead Sciences cég vírusellenes Remdesivir nevű gyógyszerét általában csak a már kórházba szállított betegeknek adják, nem pedig otthoni kezelésre. A Regeneron Pharmaceuticals és az Eli Lilly cégek gyógyszereit eddig csak korlátozottan tudták felhasználni a kezelések során fellépő problémák miatt.

Mindeközben Mene Pangalos, az AstraZeneca brit-svéd nagyvállalat gyógyszeripari kutatás-fejlesztéséért felelős ügyvezető alelnöke hétfőn bejelentette, hogy a cég által kifejlesztett antitest-koktél használata „tényleges, valódi előnyt” jelent a koronavírus-fertőzés megelőzésében az utólagos gyógykezeléssel szemben, miután a klinikai vizsgálatok mindkét esetben reménnyel kecsegtetőnek bizonyultak.

„Ha az AstraZeneca antitest-koktéljának használatát jóváhagyják, akkor a gyógykezelésben is használhatják. De az igazi áttörést a megelőzés során jelentheti” – mutatott rá az ügyvezető alelnök.

Bevezető

A Merck gyógyszeripari óriásvállalat hétfőn bejelentette, hogy sürgősségi engedélyt kért az illetékes amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságtól (FDA) az enyhe és közepes koronavírusos betegségtől szenvedő páciensek kezelésére szolgáló új gyógyszerének bevezetéséhez.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment