Search by category:
Egyéb kategória

Gyimesi a parlament elé terjesztette a Csemadokról szóló javaslatot

Gyimesi a parlament elé terjesztette a Csemadokról szóló javaslatot
Hegedűs Norbert
2021. 10. 11., h – 13:26

2021. október 11., hétfő – 14:00
Friss ikon
Off

Törzs

A képviselő a törvényjavaslattal meg akarja teremteni a Csemadok éves minisztériumi támogatásának jogi keretét.  

Gyimesi szerint a szövetség kulcsszerepet játszik a Szlovákia területén élő magyarok nemzeti identitásának, kultúrájának és összetartozás-érzésének megőrzésében és fejlesztésében, valamint védi ennek a népcsoportnak a közös érdekeit. Hozzátette: a Csemadok jelenleg polgári társulásként működik, 53 000 tagja és több mint 400 helyi alapszervezete van szerte az országban. A képviselő emlékeztetett, hogy a Csemadok korábban már részesült állami támogatásban, de 1996-ban ezt a gyakorlatot megszüntették. A javaslat rögzíti annak kötelezettségét is, hogy a hozzájárulás összegének felhasználásáról rendszeresen jelentést kell készíteni.

A törvényjavaslat szövege szerint a Csemadok szervezi a szlovákiai magyarság közművelődését és védi érdekeit, fejleszti a szlovákiai magyarság anyanyelvi kultúráját, rendezvényeket szervez, valamint munkálkodik a magyarság anyagi és szellemi kultúrája értékeinek fejlesztése és hozzáférhetővé tétele érdekében.

A törvény annak elfogadása esetén 2022. január 1-jén léphet hatályba.
 

Bevezető

 A Csemadok – Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség évente 300 000 eurót kaphat a kulturális minisztériumtól. Gyimesi György (OĽANO) képviselő már az SZK Nemzeti Tanácsa elé terjesztette az erről szóló törvényjavaslatot.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment