Search by category:
Egyéb kategória

Magára maradt az Egyesült Királyság

Magára maradt az Egyesült Királyság
Holop Zsolt
2021. 10. 12., k – 15:24

2021. október 13., szerda – 08:30
Friss ikon
Off

Törzs

Másfél év elteltével azonban a brit történet nem a gazdasági növekedésről és prosperitásról szól, hanem munkaerőhiányról, üres polcokról a boltokban, bezárt benzinkutakról és gyorsan növekedő energiaárakról. A földgáztól függő iparágak egyre nehezebb helyzetbe sodródnak annak rekordára miatt, és télen a földgázhiány sem elképzelhetetlen. És vannak olyan területek, amelyekről a benzinhiány mellett kevesebb szó esik, például a brit farmokon már 120 ezer levágatlan sertéssel kellene kezdeni valamit, ugyanis a vágóhidak is súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek.

A problémák egy része az Egyesült Királyság esetében is a globális koronavírus-járványhoz vezethető vissza, de a britek olyan gondokkal is küszködnek, amelyek a brexithez kötődnek, és sok esetben előre lehetett látni őket. A brit gazdaság ezer szállal kötődik a globális gazdasághoz, és a brexit éppen az addig olajozottan működő globális ellátási láncokat zilálta szét. Az unióból érkező árukra kivetett brit védővámok lassították a behozatal folyamatát és megnövelték a költségeket. Ezt a helyzetet súlyosbította a nagyrészt közép-európai uniós tagországokból érkező vendégmunkások távozása, ami áthidalhatatlan hiányt eredményezett a munkaerőpiacon. Hiába ígérnek most a brit vállalatok magasabb béreket, így sem tudnak elegendő kamionsofőrt, vágóhídi munkást vagy mezőgazdasági dolgozót toborozni. A brit kormány ugyan gyorsított eljárásban 5000 munkavízumot ajánlott fel az EU-ból érkező kamionsofőröknek, de a hiányzó sofőrök száma ma már a 100 ezret is meghaladja.
Mivel az ígért szabadkereskedelmi szerződések nehezebben születnek, mint azt a brit kormány szeretné, az ember azt hinné, hogy az Egyesült Királyság arra fog törekedni, hogy a lehető legjobb kapcsolatot alakítsa ki az Európai Unióval. Ennek azonban az ellenkezője igaz, és a két fél viszonyát jelenleg is több vitás kérdés mérgezi. Ezek közül a legkomolyabb az Írország és Észak-Írország közötti határ kérdése. A brit kormány vitatja a tavaly nehéz tárgyalások után született megegyezést, mely Észak-Írországot az uniós közös piac részének tekinti, és a tényleges vámhatárt az Ír-tengerbe tolja ki. Az EU hajlandó bizonyos engedményekre, de elutasítja az egész északír protokoll újratárgyalását.

A brit kormány követelései különösen Párizsban verték ki a biztosítékot, amely már így is ingerlékeny volt a francia halászoknak tett ígéretek megszegése miatt. A francia kormány uniós lépéseket sürget, ellenkező esetben Franciaország kész akár az Egyesült Királyságba tartó villamosenergia-export leállítására is.
Szinte biztos, hogy az Egyesült Királyság és az EU közötti gazdasági kapcsolatok nem fajulnak totális kereskedelmi konfliktussá, de az elmúlt hónapok történései jól mutatják, hogy az EU-ból való kilépés még a világ legnagyobb gazdaságai közé tartozó brit gazdaságon is komoly nyomokat hagyott. Ez intő jel azoknak Közép-Európában, akik az unió elhagyásának gondolatát dédelgetik.

Emellett a közép-európai gazdaságok a brit gazdasághoz képest még nyitottabbak, ezért az uniós szabadkereskedelmi övezet elhagyása hatalmas hiba lenne számukra. Az EU nem hibátlan csoportosulás, de jelenleg az egyetlen járható utat jelenti a térség fenntartható gazdasági fejlődéséhez.

Bevezető

Amikor 2020 januárja végén az Egyesült Királyság elhagyta az Európai Uniót, Boris Johnson miniszterelnök azt ígérte a szigetország lakosságának, hogy végre eljött az ő idejük. London lerázta magáról a brüsszeli láncokat, és most már semmi sem fogja az Egyesült Királyságot meggátolni abban, hogy elérje teljes gazdasági potenciálját.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Dudás Tamás

Read More

Post Comment