Search by category:
Egyéb kategória

Reggeli csúcsforgalom az iskolák környékén

Reggeli csúcsforgalom az iskolák környékén
Mészáros Richárd
2021. 10. 12., k – 10:14

2021. október 12., kedd – 10:17
Friss ikon
Off

Törzs

A felvetést egy konkrét helyzetet mutató fotó illusztrálja, amely a Bartók Béla úti buszmegállónál készült, a Gárdonyi-iskola közelében. A hozzászólók több elgondolkodtató témát is felvetnek. Például azt, hogy miért nem utaznak többen tömegközlekedéssel, s miért kell a gyermeket az ajtóig szállítani. Vagy hogy miért nincsenek Magyarországon iskolabuszok. A hozzászólásokból idézünk, némileg rövidítve és moderálva.

Azok a szülők, akik kocsival hordják iskolába/óvodába a kölkeiket, arra azért odafigyelhetnének, hogy a buszmegálló nem nekik van kialakítva. Az útra szálltak le az utasok az előttem lévő buszról, mert a busz nem tudott megállni a megállóban az ilyenektől. Hol van ezekből a tolerancia, meg az, hogy odafigyelünk másokra? A szabálykövetést már számon sem merem kérni, mert az ugyebár már nem divat, hiszen neki fontosabb dolga, mint azoknak, akik legalább a tömegközlekedést választják ahelyett, hogy a dugót gyarapítanák minden nap. Eszébe jut ezeknek, hogy a buszon utazhat kismama babakocsival, idősebb ember járókerettel, vagy bottal, vagy akár egy mozgássérült kerekesszékkel? Hogyan szállna le az ilyen ember egy ilyen helyzetben? Az is hülye, aki erre azt mondja, hogy most mit kell savazni ezeket, csak egy pillanatra áll meg, amíg kiszáll a gyerek. Igen, és amikor abban a pillanatban állna be a busz is, akkor mi van?
Kicsit nyers megfogalmazás, de igaz…
Egyetértek azzal, amit írsz, úgy, hogy én is autóval vittem a gyerekeim suliba amíg kicsik voltak. Mi betartottuk a szabályokat, de idegesítő volt számunkra is az ilyen vezető. Voltak érdekes, hajmeresztő esetek akkor is. De nem feltétlenül csak azok csinálnak ilyet, akik gyereket visznek. Viszont a stílus, ahogy más gyerekéről beszélsz nem szimpatikus. Te sem lehetsz különb, mint az ilyen autósok.
Engem mozgássérültként sose cipeltek kocsival suliba, sőt sehova, mégis eljutottam ahova kellett. Most meg az egészséges gyereket, ha lehetne, még a WC-re is kocsival vinné a szülő. Ha mégis nagy ritkán valaki elvitt kocsival, akkor se a buszmegállóban rakattam ki magam, inkább sétáltam többet.
Győrben nincs sem KRESZ, sem szabálykövetes, sem tolerancia. Csak egyéni érdek.
Ha sűrűbben járnának a buszok, akkor nem kellene soknak autóval menni. A másik meg annyira félti sok a gyereket, ami számomra már nem normális. Nekem a Lányom második osztályos kora óta egyedül jár busszal iskolába.
Az itteni parkolás az óvoda miatt katasztrofális. Mint itt lakó, úgy írom ezt. Reggel, ha szeretnék elindulni dolgozni, vagy este, ha szeretnék hazaérni… És ha mersz szólni valamelyik „kedves” szülőnek, hogy útban áll, nem tudok beállni a saját garázsomba, akkor csak annyi a válasz, hogy nem igaz, hogy nincs pár percem…
Rögtön csináljanak behajtót a csoportokba, nem? Mcdrive módjára, hogy lehetőleg se a szülőnek, se a gyerkőcnek ne kelljen sétálnia.
Ha a szülőnek útba esik kirakni a gyereket az iskolában, akkor miért küldené gyalog messzebbről, esetleg vidékről?
Miért nincs parkoló az iskolák/óvodák környékén? Miért nem lehet az iskola udvarán kitenni/felvenni a gyerekeket?
Valószínű, hogy azért nem lehet megállni a parkolóban, mert nincs saját parkolója. Anno mikor építették őket, akkor még eltudtak menni busszal, gyalog kerékpárral a kölykök iskolába. Nem voltak ennyire elkényelmesedve.
Miért nincs parkoló? Mert már kinőtte magát minden és boldog boldogtalan kocsival jár még vécére is, azért!
Erre a legjobb megoldás az iskolabusz lenne, amit Magyarországon soha nem fognak megvalósítani. Vajon miért? Csak a kifogások vannak, megoldás nincs.
Simán lehetne, csak az pénzbe kerül a szülőknek. Németországban iskolabuszon dolgoztam. Még a 3 házas tanyáról is összeszedtem a gyerekeket. Két iskola tartozott hozzam meg vagy 10 település. 6 és 18 év közöttieket szállítottam nap mint nap. Itt is meglehetne szervezni.
Vajon „kishazánkban” mikor jön divatba az igazi iskolabusz? No meg az egyenruha? (Egy régi zrínyis.)
Minden szülőnek tessék megtanítani a gyermekét egyedül közlekedni és iskolába járni! Picik, de nem hülyék. Nincs szükség őket az osztályteremig bekísérni.

Bevezető

A reggeli csúcsforgalom próbára teszi az autósok idegeit Győrött is. Különösen zsúfoltak az utak az iskolák környékén nyolc óra előtt. E téma kapcsán bontakozott ki heves vita a Győrben közlekedünk Facebook-oldalon, több tanulsággal.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Somodi Géza

Read More

Post Comment