Search by category:
Egyéb kategória

Elitérdekek

Elitérdekek
Holop Zsolt
2021. 10. 14., cs – 17:14

2021. október 15., péntek – 08:30
Friss ikon
Off

Törzs

A populista vezetők összefogással legyőzhetők. Elsősorban a szlovákiai történéseket hasznos követni, hiszen már bő másfél év telt a parlamenti választás óta.

Bár még csak az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása folyik Magyarországon, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában, mégis valószínű, hogy 2022 tavaszán együtt próbálják meg legyőz-ni a Fideszt. Azt a Fideszt, amely három kormányzati ciklust követően óriási erőforráselőnnyel vág neki az országgyűlési választásnak. A szlovákiai példa azt mutatja, hogy a parlamenti választás megnyerése bizonyult a könnyebb feladatnak a korábbi ellenzék számára, persze, az országban talán erőteljesebben volt meg a rendszerváltó hangulat, mint ma Magyarországon.

Az új szlovák kormánynak a túszul ejtett állam visszaszerzése, a fékek és ellensúlyok felépítése, a hatalmi ágak függetlenítése, a korrupció és a régi elit elleni harc sokkal nagyobb erőpróba és időigényes feladat. A törvényhozást és az igazságszolgáltatást összekötő korrupció olyan szoros, hogy hatalmas a régi elit ellenállása, és egyaránt érinti a rendőrséget, a bíróságokat, a titkosszolgálatot stb. Ám a korrupcióellenes harc csakis törvényesen, jogállami keretek között folyhat, és ez sok türelmet és időt igényel. Éppen ezért előfordulhat, hogy komolyabb ügyek felgöngyölítésére és ítélethirdetésre egy parlamenti ciklus nem is elegendő.

A demokrácia stabilizálásához és a megfelelő védekezési mechanizmusok kialakításához elengedhetetlen, hogy jól működjön néhány intézmény és megbízható vezetője legyen. Mindenképpen ilyen pozíció a legfőbb ügyészé. Gondoljunk csak Maroš Žilinka főügyész döntéseire.

Nem véletlen, hogy Magyarországon szerdán jelent meg egy törvénymódosító javaslat, amellyel a kormány azt szeretné elérni, hogy Polt Péter legfőbb ügyészt csak kétharmaddal lehessen leváltani. Poltot egyébként 2019-ben választották meg újabb kilenc évre.

A szlovákiai régi elit praktikái azt mutatják, hogy kemény ellenállásra kell felkészülni. Ha kormányváltásra kerül sor Magyarországon, még kiélezettebb helyzetre lehet számítani, hiszen a csúcspatrónusi rendszer kiépítésében, hatalomkoncentrációban és a liberális demokrácia lebontásában messzebb jutott az ország.

Bevezető

A magyarországi kormányváltó erőknek érdemes fokozott figyelemmel követni a közép-európai politikát. 2020-ban Szlovákiában Robert Ficót, 2021-ben Csehországban Andrej Babišt demokratikus, szabad választáson penderítették ki a hatalomból.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sánta Szilárd

Read More

Post Comment