Search by category:
Egyéb kategória

Amerikai címlapon volt, most nyugdíjasház lesz a kastélyból?

Amerikai címlapon volt, most nyugdíjasház lesz a kastélyból?
Hegedűs Norbert
2021. 10. 16., szo – 08:23

2021. október 16., szombat – 16:00
Friss ikon
Off

Törzs

2007-ben került a neves New York Times magazin hasábjaira a feketeerdei kastély, amikor a lap arra kereste a választ, mit lehet kapni a nagyvilágban másfél millió dollárért. Akkor azt írták: Los Angelesben egy 280 négyzetméteres (1923-ban épített) háromszobás házat, Sydneyben egy 2003-as, 381 négyzetméteres, négyszobás úgynevezett penthouse-t, Washingtonban egy 1917-ben épült tízszobás villát, míg a Szigetközben Feketeerdőn egy 1200 négyzetméteres tízszobás kastélyt, míg New Yorkban egy egyszobás, 82 négyzetméteres lakást. Akkor másfél millió dollár 285 millió forintot ért, jelenleg nagyjából 470 milliót.

Akkor ugyan árulták a kastélyt, de most, tizennégy évvel később is ugyanaz a tulajdonosa. A település tavaly kihirdette, hogy a rendezési terv felülvizsgálata során helyben bárki jelezhette kérését. A kastély ügyében a tulajdonosa már korábban is megkereste az önkormányzatot különböző hasznosítási ötletekkel, amelyek nem valósultak meg. Idén azt közölte, hogy egy nyugdíjas otthont tervez itt kialakítani, ekként szeretné a rendezési tervet módosítani. Elképzelése szerint a kastélyba kerülnének, akik teljes ellátásra szorulnak, a környező területeken 20 önálló lakóház épülne (ezek cégtulajdonban lennének), ahol önellátásra képes nyugdíjasok kertes lakóingatlanokba költözhetnének – ismertette a kérelmet testületi ülésen Mezősiné Fábián Edit főépítész.

A kérelmező öt évet kért a megvalósításra, majd azt, hogy ha már éves szinten egymillió forintos telekadót fizet, mondják meg, mi lehet az a hasznosítási cél, amit a testület támogatni tud. Végül erre nem volt szükség, mert a testület elfogadta a módosítási kérelemről szóló javaslatot. Eszerint az építési jogot adó helyi építési szabályzat módosításának feltételéül szabja a képviselő-testület a tulajdonos és az önkormányzat között létrejövő településrendezési szerződés megkötését, melyben rögzíthető a tulajdonos-fejlesztő konkrét feladatvállalása, különös tekintettel az infrastruktúra építésére, üzemeltetésére, s meghatározzák az önkormányzat számára fontos biztosítékokat.

Bevezető

Még a New York Times is írt róla, most nyugdíjas otthon lehet a Szigetközben álló, feketeerdei kastélyból. Tulajdonosa húsz házat is építene mellé, de az önkormányzat a helyi építési módosításához azt szabta feltételül, hogy településrendezési szerződést kössön vele. Feketeerdőre több tucat család költözött ki az elmúlt időszakban Szlovákiából.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment