Search by category:
Egyéb kategória

Dunába ugrott a halőr elöl

Dunába ugrott a halőr elöl
Hegedűs Norbert
2021. 10. 19., k – 10:24

2021. október 19., kedd – 11:00
Friss ikon
Off

Törzs

Precedens lehet azokból az orvhalász-ügyekből, amelyek nemrégiben jogerős ítéletekkel zárultak.

2018 decemberében egy villanyozó csapatot Mecséren tartóztattak fel a halőrök a Mosoni-Dunán. Arra lettek figyelmesek, hogy erős fényű lámpával világítják meg egy csónakból a vizet. Megvárták, míg a csónak partot ér és az orvhalászok egy autóba bepakolják a lopott halat és az elkövetéshez használt elektromos halászgépet. Amikor indultak volna a hallal haza, a halőrök feltartóztatták az autót. A járműben négyen ültek, két mecséri és két hédervári férfi: összesen 39 halat találtak náluk, melynek halgazdálkodási értéke megközelítette a fél millió forintot. A rendőrök az elkövetőket előállították.

Ügyükben az eljárás két évig tartott, de példa értékű ítélet született: összesen 2.5 millió forint forint bírságot szabtak ki, hármójukat 1-1 év próbára bocsátott a bíróság.

A másik eset Dunakilitin történt, 2018. december 29-én a Zátonyi-Duna ágon. A két helyi elkövető nyakzóhálóval lekerített egy részt, elektromos halászgéppel áramot vezetett a vízbe, majd a bódult halakat összegyűjtötték. A halőrök a partot érő csónakban próbálták elfogni a tetteseket, de ők a vízbe ugorva megpróbáltak elmenekülni. Egyiküknek ez sikerült úgy, hogy átúszta a 4 fokos Zátonyi-Dunát. Társa elrejtőzött a halőrök és az idő közben a helyszínre érkező rendőrök elől, azonban köhögése lebuktatta. A helyszínen lefoglalták az elektromos halászgépet, a több mint 1,5 millió forint halgazdálkodási értékű halat és egy pulóvert, amelynek a későbbi bizonyítási eljárásban nagy szerepe volt, hisz a DNS-vizsgálat igazolta, hogy a másik elkövető, aki meglógott, a halőrök által már korábbról jól ismert rapsic volt. A bizonyítási eljárás itt is csaknem két évet vett igénybe. A bírósági tárgyalást idén tartották, előbbi ügyhöz hasonlóan itt is példás ítélet született. Összességében 2 millió 956 ezer 82 forint bírságot, bűnügyi, valamint bírósági költséget állapítottak meg.

„Ami a legnagyobb eredmény, hogy a szövetség részére első ízben megítélte a bíróság a benyújtott polgárjogi igényt az ellopott hal halgazdálkodási értékére. Az első esetben 452 ezer 90 forintot, a második esetben 1 millió 552 ezer 510 forintot. Ezeket befizették a szövetség számlájára: a pénzből a szervezet ragadozóhalat telepít. Reménykeltő, hogy ezek az ítéletek már vannak olyan súlyúak, hogy elveszik mások kedvét az orvhalászattól” – jelezte a vízkezelő Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége.

Győr-Moson-Sopron megyében 12 hivatásos halőr és 227 társadalmi halőr járja a vízpartokat. Tavaly a szövetség vizein 168 horgásszal szemben történt hatósági eljárás.

Bevezető

Illegális elektromos halászaton értek két szigetközi csapatot is a halőrök, ügyükben többmilliós bírságot szabtak ki. Ezen felül a vízkezelő horgászszövetség kártérítési pert indított és nyert a rapsicok ellen, akik közül az egyik a 4 fokos Zátonyi-Dunát is átúszta, hogy elmeneküljön, de a pulóverén maradt DNS-e lebuktatta.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment