Search by category:
Egyéb kategória

Visszatérítést kért? A Ryanair bosszúból kitiltja a járatairól

Visszatérítést kért? A Ryanair bosszúból kitiltja a járatairól
szabolaci
2021. 10. 21., cs – 00:30

2021. október 21., csütörtök – 13:00
Friss ikon
Off

Törzs

Mind több inter­netes bejegyzés van a Ryanair legújabb húzásáról, miszerint azok az utasok, akik a járvány miatt nem tudtak repülni, és pénzvisszatérítést kértek, mindaddig nem repülhet­nek a fapadossal, amíg vissza nem fizetik a korábban igényelt, és meg­szerzett összeget.

Miről is van szó? A járvány miatt sok utas vagy nem felelt meg a belépés szabályainak, vagy egy­szerűen nem tudott utazni, ezért a korábban megvásárolt repülője­gye árát szerette volna visszakapni. Igen ám, de a légitársaság a járvány alatt is üzemeltette a járatait, így elméletben az utas nem jogosult a visszatérítésre, hiszen a Ryanair csak nem visszatéríthető, nem módosítható jegyeket értékesít. Az uniós rendelet értelmében a jegy árát csak akkor kaphatja vissza az utas, ha törlik a járatot. Mint ahogy az eset is mutatja, a légitár­saságnak jobban megérte (szinte) üresen reptetni a gépeket, mint törölni, mivel akkor az utasoknak vissza kellett volna fizetni a jegy árát. Az egyes országok szabályai szerint azonban szinte lehetetlen volt az utazás, repülés a járvány alatt, így sokan – hiába rendelkez­tek repülőjeggyel –, nem keltek, vagy nem kelhettek útra. Tegyük hozzá, a Ryanair több esetben le­hetővé tette, hogy az utasok egy későbbi időpontra foglalják át a jegyeket. A mostani botrány a 2020 nyarára szóló jegyekkel kap­csolatos – amikor már valamelyest újraindult a légi közlekedés, ám a legtöbb ország nem engedte be a külföldi turistákat, vagy ha mégis, akkor kéthétnyi karantén várt rá a célországban.

Az elmaradt utazás után az utasok többsége szerette volna visszakapni a pénzét, ám csalódniuk kellett, mint azt a légitársaság megírta, az üzletszabályzatuk értelmében nem jár vissza a pénz, hiszen a járat üzemelt… Ezt követően az élelmesebb utasok egy másik mód­szerhez folyamodtak, a bankhoz fordultak, hogy a hitelkártyákhoz tartozó „chargeback” opciót vegyék igénybe. Ennek lényege, hogy ha nem valósul meg a kifizetett szol­gáltatás, akkor a bank visszafizeti az ügyfél pénzét, és ő hajtja be a szolgáltatón (ez esetben visszakérte a Ryanairtől).

Csakhogy a fapados szerint ez jogtalan, így a kényszerből vissza­fizetett összeget a Ryanair szeretné visszaszerezni. Erre akkor jöttek rá az utasok, amikor foglaltak, ám a légitársaság jelezte feléjük, hogy mivel tartozásuk van, így előbb azt ki kell fizetniük, addig a Ryanair nem engedi őket a fedélzetre, azaz ki vannak tiltva a légitársaság jára­tairól. A MoneySavingExpert oldal szerint nem is kicsi ez az összeg, utasonként akár 500 euró, vagy még annál is magasabb.

A Ryanair szóvivője szerint jogos a légitársaság követelése, hiszen az üzletszabályzat világosan fogalmaz: a jegyek nem visszatéríthetők, és ez­zel az utasok a vásárlás pillanatában tisztában voltak.

Bevezető

 Szokatlan eszközzel él a Ryanair, a fapados légitársaság kitiltotta a járatairól azokat az utasokat, akik koráb­ban éltek a visszaté­rítés lehetőségével. Csak akkor repülhet újra a fekete listára tett utas, ha kifizeti az „adósságát” a légitársaság felé.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Zárt tartalom – Bevezető

 Szokatlan eszközzel él a Ryanair, a fapados légitársaság kitiltotta a járatairól azokat az utasokat, akik koráb­ban éltek a visszaté­rítés lehetőségével. Csak akkor repülhet újra a fekete listára tett utas, ha kifizeti az „adósságát” a légitársaság felé.

Read More

Post Comment