Search by category:
Egyéb kategória

Covidos vagyok, segítsenek! 

Covidos vagyok, segítsenek! 
Mészáros Richárd
2021. 10. 22., p – 12:48

2021. október 22., péntek – 12:51
Friss ikon
Off

Törzs

Szeretném megkérdezni, hogy Győrön belül mi az eljárásrend a következő esetben: Covidosként szeretném, ha megvizsgálna egy orvos, hogy esetleg tüdőgyulladás is fennáll-e. Október 16-a óta itthon fekszem. Hol jobb, hol rosszabb. Elkezdett fájni a hátam és többet köhögök. Esetleg létezik olyan, hogy magánorvos házhoz jön és megvizsgál? Azt az infót kaptam, hogy a járványügyi szakambulanciát vegyem igénybe beutalóval vagy anélkül. De jobban örülnék, ha itthon meghallgatná valaki a mellkasom. Vagy ilyenkor jobb a tüdőszűrés mert az a biztos? Nem szívesen vezetnek autót, mert elég gyenge vagyok. De a mentősöket se ugráltatnám, mert biztos van az enyémtől sürgősebb eset is. Kicsit tanácstalan vagyok. Nem tudom, mikor teszek jót. Ha betegen mászkálok vagy ha várok még. 

A hozzászólásokból kiderül, hogy nem egyértelmű a kép. Háziorvos, mentő vagy egyenesen az ambulancia? 

Kórház. Én márciusban voltam. Jobb bemenni. Nem tudni jobb, lesz-e itthon vagy rosszabb. 
Nyugodtan menj be a járványügyi szakambulanciára. Kezelésbe vesznek, teljesen kivizsgálnak, nagyon korrektek, alaposak, egy-kettőre végére járnak, hogy mi a bajod, vérvétel, vizelet, tüdőröntgen. Rólam ott derült ki, hogy covidos vagyok. 
Covidos vagy. Ha nem járt le a karantén, abban az esetben csakis mentő jöhet szóba szerintem. Az bevisz a covid ambulanciára, ahol nagyon alaposan kivizsgálnak, vesznek vért, majd felkísérnek a röntgenre. Az eredményekre várni kell, én kb. 4 órát töltöttem ott. Nagyon kedves volt a doktornő és az ápolónő is! Ne várj ezzel, jobb, ha minél előbb ki van vizsgálva! Háton egyáltalán ne feküdj! Mielőbbi jobbulást kívánok! 
Mielőbb mentőt hívni, pillanatok alatt romolhat az állapot. Senki sem szeret kórházban, és tudom, a család… De minél előbb jó lenne!  
Igazság szerint a háziorvos felé jelezve ezt neki intézkednie kell, és egyben biztosít mentőt, amivel beszállítják a járványügyi ambulanciára. 
Én ugyanígy voltam áprilisban. Mentő vitt a kórházba, kétoldali tüdőgyulladásom volt. Meggyógyítottak. Pedig már nem vagyok fiatal. 
Járványügyi ambulancia, beutaló nélkül fogadniuk kell, engem a háziorvos küldött és megröntgenezték a tüdőm. Sajnos 2 oldali tüdőgyulladásom volt és nem kismértékű. Elméletileg nem adnak rá antibiotikumot, de mivel 12 napja lázas voltam, ezért a háziorvos irt fel, nekem a javulást ez hozta meg. Mindenképp menj be! 

A Győri Új Szó nevében szakembert (szakorvost) kérdeztünk meg – mit tegyen egy covidos beteg ebben az állapotban? Válasza alapján a háziorvost kell felhívnia, s mivel igazoltan koronavírusos beteg, azért semmiképp sem tanácsolja, hogy rendelési időben jelenjen meg a többi páciens között. Két megoldás van ilyenkor: a háziorvos vagy kimegy hozzá, vagy rendelési idő után ad időpontot a betegének, s ekkor megvizsgálja. Amennyiben az állapota indokolja, valóban beutalhatja a kórházba röntgenre – ekkor a covid ambulancián kell kezdeni. Az orvos arra figyelmeztetett, hogy amennyiben fulladni kezd a beteg, azonnal hívjon mentőt. A hivatalos válasz tehát tulajdonképpen az egyvelege annak, amit az olvasók tanácsoltak a betegnek. Sokkal, de sokkal könnyebb lenne a helyzet, ha erről egyértelmű tájékoztatást kapnának az emberek – itt a negyedik hullám, s még mindig nem késő.  

Egyre több a beteg, egyre több embernek kellene tudnia, hogy mi ilyenkor a teendő.

Bevezető

Kicsit tanácstalan vagyok. Nem tudom, mikor teszek jót. Ha betegen mászkálok vagy ha várok még – ezt a dilemmáját osztotta meg a Győr összefog Facebook-oldalon egy hölgy, és tanácsot kér. Elgondolkodtató, hogy másfél évvel a járvány kitörése után is sok a bizonytalanság, ami az eljárási rendet illeti. 

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sudár Ágnes

Read More

Post Comment