Search by category:
Egyéb kategória

Oltásra vár és van egy csomó kérdése? Akkor ezt nézze meg!

Oltásra vár és van egy csomó kérdése? Akkor ezt nézze meg!
Hegedűs Norbert
2021. 10. 24., v – 14:17

2021. október 24., vasárnap – 16:00
Friss ikon
Off

Törzs
Hol van az oltópont? Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház (Vasvári P. u. 2-4.), „E” épület földszintjén, a gyermek – és ijúsági mentálhigiénés gondozó helyén. Az intézmény területére csak orrot és szájat eltakaró maszk használatával szabad belépni.
Mit kell magammal vinni? Hozzájáruló nyilatkozatokat (lehetőleg kitöltve, s letölthető a petz.gyor.hu oldalról Aktuális/Oltópont – lakossági oltópont címszó alatt): Hozzájáruló nyilatkozat védőoltáshoz, Szülői hozzájáruló nyilatkozat, Hozzájáruló nyilatkozat 3. oltáshoz.
Pontosan kiket oltanak most? Első, második és harmadik (emlékeztető) oltások egyaránt zajlanak. Tehát mindenkit, aki jelentkezik.
Ki értesíti az oltandókat? Az oltás önkéntes (egészségügyben dolgozóknak kötelező). Előzetesen javasolt a vakcinainfo.gov.hu honlapon regisztrálni a koronavírus elleni oltásra. Néhány nap elteltével pedig az eeszt.gov.hu felületen lehet oltási időpontot foglalni.
Krónikus beteg kaphat védőoltást? Igen. Sőt, nekik kifejezetten javasolt az oltás, hiszen az idős kor mellett a krónikus betegségek növelik a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának a kockázatát. Minden esetben az oltóorvos dönt az olthatóságról, miután kikérdezte az oltandót és megismerte egészségi állapotát.
Milyen vakcinával zajlik most az oltás Magyarországon? Melyik vakcinával kit oltanak? Melyikből mikor kell megkapni a 2. oltást? Mindig a rendelkezésre álló vakcinával zajlik az oltás. Jelenleg ezek a következők: a Pfizer-vakcinánál az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást, Magyarországon 12 év felett alkalmazzák. A Moderna-vakcinánál az első oltást követő 4. héten kell beadni a második oltást, 12 év felett alkalmazzák. A Szputnyik-vakcinánál az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást, a vakcina 18 éves kor felett alkalmazható. Az AstraZeneca-vakcinánál az első oltást követő 4-12 héten belül kell beadni a második oltást, 18 éves kor felett alkalmazható. Sinopharm védőoltásnál 28 nap elteltével adják a 2. oltást, 18 éves kor felett alkalmazható. Janssen oltás 18 éves kor felett adható, egyszeri adag.
Hogyan zajlik az oltás? Az oltóponton az oltást megelőzően kikérdezik az oltandó személyt. Az oltás kapcsán néhány dokumentumot ki kell tölteni, pl. hozzájárulási nyilatkozatot. Az oltást a felkarba adják. Az oltást követően legalább 15 percig a védőoltásban részesülteket meg kell figyelni, hogy esetleg fellép-e náluk oltási reakció. Az első oltás során közlik a második oltás időpontját is. Az oltásemlékeztető kártyán a védőoltás nevét és gyártási tételszámát az oltóhelyen egyértelműen fel kell tüntetni. A kártyát a második adag vagy az emlékeztető oltása beadásakor az oltandó személynek magával kell vinnie, és a továbbiakban is megőrizni szükséges!
Vissza lehet utasítani a vakcinát? Az oltás önkéntes, senki sem kötelezett a védőoltásra (kivéve az egészségügyben dolgozók).
Ki nem kaphat oltást? Akut lázas beteg. A beadandó vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakciónál. Az anamnézisben ismeretlen eredetű súlyos, kórházi ellátást igénylő anafilaxiás reakciónál. Egyéb ellenjavallatokat az egyes vakcinák alkalmazási előírása tartalmazhat, amelyet az oltóorvosok ismernek és aszerint döntenek az olthatóságról. A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.
Eddig nem regisztráltam, megtehetem még? Igen. A regisztráció folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Amennyiben valakinek nincs internetes elérhetősége, kérje rokona, ismerőse segítségét. Személyes ügyintézési igény esetén az Oltópont ügyfélfogadási ideje: kedd: 7:00-18:00, csütörtök: 7:00-12:00 óra. Ettől eltérő időpontban ügyet intézni szándékozó páciensektől kérjük, hogy előzetesen telefonon a 06 96 /503-312 számon egyeztessenek időpontot.

Gyakorlati teendők a védőoltás előtt

Az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, ha teheti, kitöltve hozza magával a beleegyező nyilatkozatot. Gondolja végig, hogy: van-e krónikus betegsége, a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban), volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése? Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült jelezze azt az oltóorvosnak. A kórházi oltópontra vigye magával a személyazonosító iratait és a TAJ-kártyáját! A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – igyon és egyen! Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor az oltásra vigyen magával egy palack vizet és esetleg szőlőcukrot! Ezt mindenképp jelezze az oltás előtt az oltóorvosnak. Lehetőleg olyan öltözékben érkezzen a kórházi oltópontra, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját. (Forrás: Petz-kórház)

Bevezető

Ahogy egy győri covidos beteg nem tudta, pontosan mit is csináljon, kihez forduljon a betegsége súlyosbodása miatt, úgy sokan az (emlékeztető) oltással kapcsolatban nem tudják, kihez forduljanak, hova menjenek, mit csináljanak. A győri Petz-kórház Covid oltópontjáról összeszedtük a tíz legfontosabb kérdést – természetesen a tíz válasszal együtt.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Győri Új Szó

Read More

Post Comment