Search by category:
Egyéb kategória

Valentine Ligny 115 éves

Valentine Ligny 115 éves
Hegedűs Norbert
2021. 10. 24., v – 10:50

2021. október 24., vasárnap – 14:30
Friss ikon
Off

Törzs

Betöltötte a 115. születésnapját Valentine Ligny, Franciaország második legidősebb embere, a világ hatodik legidősebb élő személye. A matróna – Valentine Bonel néven – 1906. október 22-én Avionban született, még a harmadik francia köztársaság idején. A sajtóhírek szerint hétéves volt, amikor szülei Amiens-be költöztek, túlélte az első és második világháborút (12 éves volt, amikor az antant szövetségesek összehangolt támadásával kezdetét vette az amiens-i csata, amelyben a németek döntő vereséget szenvedtek az első világégés során), és irodai alkalmazottként kereste a kenyerét. 1933-ban ment feleségül Pierre Lignyhez, akitől három gyermeke született. Férje 1947-ben életét vesztette, miközben megmentette az unokaöccsét a vízbefulladástól. Ligny 41 évesen, három kiskamasz édesanyjaként lett özvegy.

Leírás

Jeanne Calment 1895-ben

Élete jelentős részét Amiens-ben élte le, 109 éves koráig teljesen egyedül. Akkor, 2015 októberében azonban úgy döntött a családja, hogy beköltöztetik a város egyik idősek otthonába, mert az otthoni eleséseinek gyakori száma megrémisztette őket. Igaz, néhány nappal a 110. születésnapja előtt ismét elesett, kórházba is került, de október végén már megünnepelhette, hogy csatlakozott a szupercentenáriusok – a 110 évnél idősebbek – elit köréhez.

„Nos, jól érzem magamat, tudja!” – ezt felelte, amikor a következő évben arról faggatták a riporterek, hogy miként telnek a napjai. Ekkoriban még képes volt – járókerettel vagy valakibe karolva – járni, és a családtagjai meg voltak róla győződve, hogy az erős jelleme lehet a hosszú élete titka. 2019 decemberében újból elesett, de nem tört csontja. 113. születésnapján még pezsgővel koccintott (az egyik gyermeke, Nicole szerint mindig is szerette a pezsgőt), a 114. születésnapján pedig megengedte, hogy a koronavírus-járvány miatt maszkot viselő ápolónők gyűljenek köré egy közös fotó erejéig.

„Ha nem akarod felbőszíteni, jobb, ha nem énekled el neki a Valentine-t Maurice Chevalier-től” – mesélte a lánya, Nicole még a 112. születésnap alkalmából tartott ünnepségen a francia sajtónak. „Soha nem szerette a nevét, nem tudom, hogy miért nem. Mindenesetre egyik leszármazottja sem kapta meg a keresztnevét” – tette hozzá, de az nem derült ki, hogy édesanyja miért viszolyog a régi sanzontól.

Egy új kutatás szerint akár 130 évet vagy annál magasabb kort is megérhetnek az emberek. A Royal Society Open Science tudományos lapban bemutatott tanulmány szerint erre az eredményre 13 ország 1100 nagyon idős, tehát 105 év feletti lakosának adatait elemezve jutottak a kutatók.

Az emberi élet hosszának határát régóta vizsgálja a tudomány. A legújabb elemzés szerint egy ember halálának kockázata egy bizonyos kor felett nem emelkedik tovább, hanem stagnál: esélye 50 az 50-hez lesz.

Annak, aki már több mint 110 éves, olyan esélye van a továbbélésre, mintha „feldobna egy pénzérmét” – fogalmazott Anthony Davison statisztikaprofesszor, a Svájci Műszaki Egyetem (EPFL) munkatársa. „Ha fej, megéri a következő születésnapját, ha írás, valamikor a következő év során meghal” – mondta a szakértő.

Nemrég még azt az elméletet alátámasztó tanulmányok születtek, hogy az emberek akár a 150 évet is megérhetik. Davison utalt arra, hogy az új kutatás jóval szélesebb statisztikai alapon nyugszik, mint az eddigi vizsgálatok. Figyelembe vették továbbá olyan olasz állampolgárok adatait, akik 2009 és 2015 között legalább 105 évesek voltak.

Csak nagyon keveseknek sikerül 110 évig élni, de valószínűleg a jelen évszázad során lesznek emberek, akik a 130 évet is megérik – mondta Davison, aki szerint ez az orvostudományi és a társadalmi fejlődéstől függ.

Eddig Jeanne Calment-é a leghosszabb élet rekordja: a francia nő 1997-ben 122 évesen hunyt el. Rekordjának megdöntésére esélyes a japán Kane Tanaka, aki jelenleg 118 éves. (MTI)

Cím
130 évet is megérhetnek az emberek

Lignyt a pandémia miatt az idősotthon személyzete és legszűkebben vett családjának tagjai köszöntötték fel a múlt pénteken, a 115. születésnapján. Hallása és látása már nem jó, de a szeretteit még megismeri, és úgy hírlik, az unokái nagyon közel állnak a szívéhez.

Az idős asszony jelenleg Franciaország második legidősebb élő személye, akit csak az 1904. február 11-én született apáca, André nővér, vagyis polgári nevén Lucile Randon „előz meg”, aki idén, közvetlenül a 117. születésnapja előtt elkapta a koronavírust, amiből néhány hét alatt felgyógyult. Ligny egyben Európa harmadik legidősebb élő személye, Randon és a lengyel Tekla Juniewicz után. A világ legidősebb élő személye egy japán nő, Kane Tanaka, aki, ha megéli, január 3-án már a 119. születésnapját tölti be. Jelenleg egy francia nőt, Jeanne Calment-t tartja a Guinness-rekordok Könyve a világ valaha élt legidősebb emberének: ő 122 éves és 164 napos volt, amikor 1997 augusztusában elhunyt.

Navarrai Mészáros Márton

Bevezető

A múlt pénteken ünnepelte 115. születésnapját Valentine Ligny, a világ egyik legidősebb embere. A családja meg van róla győződve: az erős jelleme a hosszú élete titka.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Mészáros Márton

Read More

Post Comment