Search by category:
Egyéb kategória

Csapdázással menthető a diónk

Csapdázással menthető a diónk
Hegedűs Norbert
2021. 10. 25., h – 10:45

2021. október 25., hétfő – 11:19
Friss ikon
Off

Törzs

„Az udvar egyetlen fáján gyönyörű dióm volt néhány évvel ezelőttig, mióta megjelent a dióburok-fúrólégy. Azóta szinte mind fekete. Próbálom a héját kesztyűben leszedni róla, de alatta másznak a lárvák, eléggé gusztustalan és lassú folyamat. Hallottam, hogy a fa permetezésével és fólia leterítésével a légy egy része kiirtható: a gond csak az, hogy 10 méter magasra nem tudok permezetni, s az udvart sem szeretném feltúrni és elcsúfítani a fólia kedvéért. Már azon gondolkodom, hogy így nincs sok értelme, a kivágás marad csak a megoldás” – panaszolta egy olvasónk. A dióburok-fúrólégy 10 éve jelent meg idehaza, Kőszegen azonosították először. A légy lárvái a dió termésburka alatt fejlődnek és károsítanak, táplálkozásukkal belülről teszik tönkre a termést, először barna foltok jelennek meg a burkon, amik hamarosan rothadásba mennek át, majd a termésburok elfeketedik, rászárad a héjra, a bél avassá és fogyasztásra alkalmatlanná válik.

„Nem kell kivágni a diófákat, van megoldás” – hirdették a kártevést megelégelő civilek Győrszentivánon, aki szakemberek segítségét kérték, többek közt a Győri Kertbarátok Egyesületének tanácsára támaszkodtak.

A szakemberek szerint a tél beállta előtt a fa alól az összes beteg termést össze kell gyűjteni és elégetni, a fa környékét felgereblyézni, hogy a rovarok ne tudjanak megbújni az aljnövényzetben. Ezt követően legközelebb jövő június-júliusban lesz teendő, amikor is zöldes-sárga ragadós lapokat kell kihelyezni a fa ágaira, amelyekre darázs alakú csapdát kell pluszban ráragasztani. Ezeket a csapdákat nem szabad ennél korábban kihelyezni, mivel veszélyt jelenthet például a méhekre is, amelyek szintén beleragadhatnak a papírba. A csapdában láthatjuk a rajzás idejét (2019-ben ez például augusztus 28-án történt).

Ez volt a védekezés egyszerűbb része, s már ezzel is komolyabb eredményeket érhetünk el.

S ha már látjuk a rajzást (ennek pontos időpontját a győri kertbarátok honlapján is aktuálisan megtaláljuk), jöhet a kémia: felszívódó szerrel le kell permeteznünk a fát, de elegendő azt a korona alsó felére juttatni, teljes védelmet fog biztosítani a növény számára. Ezen a permetezésen kívül még egy őszi (október) és tavaszi (március eleje) lemosó permettel is támogathatjuk. Azt pedig, hogy milyen permetszert használjunk, segítenek kiválasztani a gazdaboltokban.

Bevezető

A dió ára az egekig emelkedett, a vidéki és a budapesti piacokon már 4200-5000 forintért lehet megvásárolni kilóját. A diótermés 2020-ban csak az átlagos fele lett, kérdés, idén mekkora mennyiséggel számolhatunk: dióburok-fúrólégy ugyanis irtózatos pusztítást végez. Néhány viszonylag egyszerű lépéssel azonban otthonunkban is visszaszoríthatjuk.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment