Search by category:
Egyéb kategória

Költséges kakasviadal

Költséges kakasviadal
Hegedűs Norbert
2021. 10. 25., h – 08:57

2021. október 25., hétfő – 09:00
Friss ikon
Off

Törzs

Jövőre a szlovákiai háztartások rezsiköltségei is megugranak, többet fizetünk majd az áram- és gázszolgáltatásért is. Az európai kormányok sorra hozzák meg a családokra háruló terhek enyhítését célzó intézkedéseiket, Szlovákiában ezzel szemben csak a kormány harci kakasainak újabb párviadalában gyönyörködhetünk. A történelmi csúcsokat döntögető energiaárak miatt Európa-szerte egyre nagyobb teher hárul a háztartásokra, amire az Európai Bizottság is reagált. Kadri Simson energiaügyi biztos pár napja mutatta be azt a csomagot, amelyben az uniós tagországok által igénybe vehető intézkedéseket vázolták fel. „Az Európai Bizottság segít a tagállamoknak, hogy hatékony és gyors intézkedéseket vezethessenek be a lakosságra és a cégekre háruló terhek enyhítésére” – mondta el Simson.

Az intézkedések között szerepel a kevésbé tehetős családok közvetlen támogatása, a rezsimoratórium bevezetése és az energiaszolgáltatásokra rakódó adók átmeneti csökkentése is. A lényeg a gyorsaságon van. Csehországban például már döntöttek arról, hogy novemberben és decemberben 21-ről 0 százalékra csökkentik az energiaszolgáltatások áfakulcsát. Spanyolországban a jövedéki adó kulcsát faragják le 21-ről 10 százalékra. Görögországban a lakossági energiaszolgáltatás dotációja mellett döntöttek, és a családok költségeinek enyhítését célzó intézkedéseket vezettek be már a gazdagabb uniós tagországokban, így Németországban és Franciaországban, de az uniót nemrég elhagyó Nagy-Britanniában is.

Mi a helyzet Szlovákiában? Az itteni forgatókönyvet nem nehéz kitalálni, ha tudjuk, hogy a szlovákiai családok sorsa ismét a már jól „összeszokott” párostól, Igor Matovič pénzügyminisztertől és Richard Sulík gazdasági minisztertől függ. Sulík már jelezte, hogy támogatja az áfacsökkentést, és ki is számította, hogy ha 20-ról 5 százalékra faragnák le az energiaszolgáltatások áfáját, az a szlovákiai háztartásoknak havonta 24 millió eurós megtakarítást jelentene. A gazdasági miniszter szerint ez egész biztosan hatékonyabb intézkedés lenne, mint a Matovič által kierőszakolt Covid-lottó. Sulík azonban azt is elismeri, hogy az áfacsökkentés a pénzügyminiszter hatáskörébe tartozik, így arról neki kellene meghoznia a végső döntést. Matovič ugyanakkor azt üzente Sulíknak, hogy az energiaárak meg a gazdasági tárca hatáskörébe tartoznak, és Sulík még nem fordult hozzá ebben az ügyben, de a pénzügy „nyitott a párbeszédre”, ám nem kell elsietni a dolgot. Magyarul: a kormány harci kakasai újabb csipkelődésbe kezdtek, és az esetleges újabb viadal árát természetesen megint mi fizetjük meg. A kormányfő ugyan szétcsaphatna a két minisztere között, a Matovič árnyékaként vegetáló Eduard Heger a közszolgálati rádió hétvégi vitaműsorában azonban bejelentette, hogy Szlovákiában semmi gond, a szlovákiai háztartások szerinte sokkal jobb helyzetben vannak, mint a németek vagy a franciák, és egy kis drágulás nekünk meg se kottyan.

Bevezető

Lépni kellene az energiaárak ügyében, a lényeg a gyorsaságon van.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment