Search by category:
Egyéb kategória

G20-csúcs – Biden: csalódásra ad okot, hogy Kína és Oroszország „nem mutatta meg magát”

G20-csúcs – Biden: csalódásra ad okot, hogy Kína és Oroszország „nem mutatta meg magát”
Mészáros Richárd
2021. 10. 31., v – 22:02

2021. november 1., hétfő – 08:45
Friss ikon
Off

Törzs

„Van ok a csalódottságra, én magam is csalódott vagyok” – fogalmazott az amerikai elnök Kínával és Oroszországgal kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök nem utazott el személyesen a csúcstalálkozóra, csak videokonferencia keretében kapcsolódtak be a világ 19 vezető gazdasága és az Európai Unió alkotta országcsoport kétnapos tanácskozásába. A két vezető nem vesz részt a vasárnap kezdődő kéthetes glasgow-i klímacsúcson sem, országaikat magas rangú kormányzati tisztségviselők fogják képviselni.

Joe Biden római sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy „jelentős előrelépéseket” sikerült elérni a G20-csúcson a glasgow-i ENSZ-konferencia előtt, és „még sok teendő van”. „Viszont mindenekelőtt látni kell azt, hogy mi az, amit Kína, Oroszország és Szaúd-Arábia nem tesz meg” – tette hozzá az amerikai elnök.

A G20-csúcs résztvevői fontos eredménynek tartják, hogy tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy az évszázad feléig 1,5 Celsius-fokra kell korlátozni a globális hőmérséklet-emelkedést, és hangsúlyozták a szénsemlegesség melletti elkötelezettséget. Környezetvédők azonban arra figyelmeztettek, hogy a célkitűzések teljesítésének pontos határideje kimaradt a zárónyilatkozatból.

Bevezető

Csalódást keltőnek nevezte Joe Biden amerikai elnök vasárnap Rómában a G20-csúcstalálkozó vége után, hogy Kína és Oroszország „lényegében nem mutatta meg magát” a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében tett kötelezettségvállalások terén.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment