Search by category:
Egyéb kategória

Felére csökkentenék a fiatalok első lakásának önrészét

Felére csökkentenék a fiatalok első lakásának önrészét
Mészáros Richárd
2021. 11. 01., h – 11:37

2021. november 1., hétfő – 11:45
Friss ikon
Off

Törzs

A fiataloknak a mostani szabályok szerint a lakás árának minimum ötödét, 20 százalékát kellene letenniük ahhoz, hogy lakáshitelből meg tudják venni a kiszemelt lakást. Ezt a limitet mérsékelné az egyelőre csak ötletként ismert jegybanki javaslat. Ha tényleges szabály lesz belőle, akkor a mamahotelből való távozást fontolgató fiatalok lakáshitel-igényléséhez elég lenne 10 százalék, vagyis feleződne a mostani limit. Ez egyrészt milliós nagyságrendű kezdeti kiadástól mentesítheti az érintetteket, másik oldalról pedig lerövidítené az önrészre történő spórolás idejét” – mondta Balogh László, az ingatlan.com ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Bár így a hitelösszeg nagyobb lesz, azzal a mostani szabályok és a huszonévesek átlagfizetését tekintve nem minden esetben fér majd bele a törlesztés az adósságfék-feltételekbe. Ugyanakkor a fiatalok szja-mentessége, a bérek várható emelkedése, a szülők adóstársként való bevonása vagy az állami támogatások kihasználása megoldást jelenthet erre a problémára is.

Egy ilyen szabályozás felélénkítené az első lakásnak megfelelő, garzonlakások piacát, azaz a 40 négyzetméteres és annál kisebb lakásokét, amelyek egyébként a kereslet szempontjából az utóbbi években az legnépszerűbbek között voltak.

Az ingatlan.com adatai szerint október közepén a legfeljebb 40 négyzetméteres használt lakások átlagára 830 ezer forint volt. A megyeszékhelyek közül Győrben 720 ezer, Debrecenben 637 ezer, Szegeden 478 ezer, Pécsen 477 ezer forintért, Miskolcon pedig 361 ezer forintért kínálták eladásra a maximum 40 négyzetméteres használt lakásokat, az új lakások esetében pedig ezekben a városokban 735-788 ezer forint volt az átlag.

Az ingatlan.com szakértője szerint a javaslat feleannyi időre csökkentené az önrész előteremtéséhez szükséges időt, ha egy fiatal a teljes fizetését erre tenné félre. Budapesten, Veszprémben és Győrben jelenleg több mint két évnyi átlagfizetést szükséges félretenni a fiataloknak csak az önrész előteremtéséhez. Ezek a megtakarítási idők a jegybanki javaslat megvalósításával felére csökkennének.

Bevezető

A kisebb önrész sok fiatalnak teheti könnyebbé az első lakáshoz juttatást egy jegybanki ötlet, amelynek eredményeként alacsonyabb önrésszel vághatnak bele a lakásvásárlásba – állapítja meg az ingatlan.com közleménye.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Győri Új Szó

Read More

Post Comment