Search by category:
Egyéb kategória

Nagy változások a kassai kórházban a rohamosan terjedő fertőzés miatt

Nagy változások a kassai kórházban a rohamosan terjedő fertőzés miatt
Németi Róbert
2021. 11. 03., sze – 11:40

2021. november 3., szerda – 12:30
Friss ikon
Off

Törzs

Azok a betegek, akik nem szorulnak nélkülözhetetlen egészségügyi ellátásra vagy kezelésre, azokat a kórház elbocsátja otthoni kezelésre. A nem koronavírussal fertőzött, nélkülözhetetlen ellátásra szoruló betegeket a kórház Szlovák Nemzeti Felkelés sugárúti osztályaira és klinikáira helyezik át. Az UNLP keddi jelentése szerint a kórházban jelenleg 169 koronavírussal fertőzött pácienst kezelnek.

„Csak az elmúlt ünnepnapok során további 65 fertőzöttet vettünk fel a kórház valamennyi osztályára. Tíz páciens kritikus állapotban van, őket lélegeztetőgépekre kellett kapcsolni, további húsz páciens állapota súlyos, ők állandó oxigénellátásra szorulnak. A kórházba került fertőzöttek egyike sem volt beoltva a koronavírus elleni védőoltással” – tudatta lapunkkal Ján Slávik, a a kórház vezérigazgatója. A kórház tájékoztatása szerint az augusztus óta kezelésre felvett betegek nyolcvan százaléka nem volt beoltva. Szeptemberben a beoltott és nem beoltott páciensek aránya 90 százalék volt a tízhez.

„A beoltott Covid-fertőzött páciensek száma ez epidemiológiai helyzet folyamatos rosszabbodásának és a páciensek növekvő számának köszönhető” – tette hozzá az igazgató. Az úgynevezett harmadik hullám megérkezése óta a kórházban 80 ember vesztette életét a fertőzés során. Míg szeptemberben 31 áldozata volt a fertőzésnek, addig októberben ezek a számok már 49-re nőttek. Az elhalálozottak átlag életkora az UNLP tájékoztatása szerint 80 év körül mozog. A koronavírussal fertőzött, kórházi ellátásra szoruló páciensek átlag életkora a nőknél 62 év, a férfiaknál 58 év.

„A múlt héttől fogva minden tizennyolc év feletti személy kérheti a védőoltás harmadik adagját. Amióta erre lehetőség van, azt látjuk, hogy nőtt a védőoltás iránti érdeklődés. A harmadik adagot eddig mintegy 3500 embernek adtuk be. Az első adagok iránt azonban továbbra is nagyon kevesen érdeklődnek, naponta maximálisan harminc új páciensnek adjuk be a védőoltás első vagy második dózisát”

– közölte Ľuboslav Beňa, a kórház gyógyító-megelőző ellátásáért felelős igazgatója.

Mivel a kórházi alkalmazottak közvetlen kapcsolatban vannak a fertőzöttekkel, jelenleg mintegy húsz alkalmazottnak kellett karanténba vonulnia. A kieséseket tekintve azonban korántsem olyan rossz a helyzet, mint amilyen egy évvel ezelőtt volt. Mivel a kórházi dolgozók több mint nyolcvan százaléka megkapta a védőoltást, az UNLP vezetése szerint a helyzet sokkal stabilabb.

„Ettől függetlenül továbbra is érzékeljük az alkalmazottak hiányát, de ez az ország szinte összes egészségügyi intézményére érvényes” – zárta Monika Krišková, az UNLP szóvivője.

Bevezető
Kassa |

A kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) a hét elejétől fogva felfüggesztette a tervezett műtéteket és a tervezett kórházi kezeléseket az összes Rastislav utcai klinikán és osztályon. A módosítást a kórház vezetése a koronavírussal fertőzött páciensek rohamosan növekvő számával magyarázza.

Település / hely
Kassa

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment