Search by category:
Egyéb kategória

Az a szép zöld gyep…

Az a szép zöld gyep…
Sudár Éva
2021. 11. 04., cs – 10:05

2021. november 4., csütörtök – 13:00
Friss ikon
Off

Törzs

A Fertő-táj természetes élőhelyeinek komplex helyreállítása és fejlesztése projekt keretében a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a közbeszerzésen nyertes vállalkozó a napokban kezdte meg a Fertő déli és nyugati partján az egykori gyepek helyreállítását és a meglévő gyepek állapotjavítását. A nagyszabású munkák keretében az inváziós fásszárú fajok, elsősorban a keskenylevelű ezüstfa, az akác, az amerikai kőris és a zöld juhar irtása, valamint az őshonos cserjék visszaszorítása a feladat. A három éves beavatkozás-sorozat eredményeként nő a mederperemi üde gyepek, láprétek kiterjedése összesen 268 hektárral, míg a Fertőmelléki-dombsor száraz sztyeprétjeinek állapota 2,36 hektáron javul.

A munkákat megelőző tervezés során, kisebb-nagyobb foltokban, 32,82 hektárnyi spontán beerdősött, cserjésedett területet jelöltek ki hosszú távon megőrzendő facsoportként, melyek növelik az élőhelyi változatosságot és számos madárfaj számára biztosítanak fészkelő-, táplálkozóhelyet. Ezekből kizárólag a tájidegen, inváziós fajokat távolítják el, helyükre őshonos fafajok csemetéit ültetik: 28 helyszínen, összesen 21,8 hektáron 35 ezer darabot.

A helyreállított gyepek közé ékelődő utak és árokpartok, a fa- vagy cserjesávok (13,65 hektár) esetében szintén eltávolítják az inváziós fásszárúakat, megakadályozva ezzel a környező természetes élőhelyek visszafertőződését. A projekt részét képezi a rendkívül agresszíven terjedő japánkeserűfű foltjainak irtása a Fertő teljes területén: 19 foltban összesen 3151 négyzetméteren. A legnagyobb állomány kiterjedése 500 négyzetméternyi Fertőrákoson.

A munkák első, jelentősebb beavatkozásai előreláthatólag 2022. február végéig, a fészkelési időszak kezdetéig befejeződnek, ezután csak kevésbé látványos beavatkozásokkal (sarjak leverése, szártépőzés, kaszálás) segítik a természetes gyepek kialakulását.

Leírás

Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága

Bevezető
Fertő-táj |

A napokban indult és három éven keresztül tart az a munka, melyben visszaszorítják az inváziós fásszárú fajokat: irtják a keskenylevelű ezüstfát, az akácot, az amerikai kőrist és a zöld juhart is a gyepek javára a Fertő mentén. Közel kétszázmillió forintos pályázati forrásból helyükre visszaállítják az egykori gyepeket. A projekt részeként a rendkívül agresszíven terjedő japánkeserűfű ellen is felveszik a kesztyűt.

Település / hely
Fertő-táj

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment