Search by category:
Egyéb kategória

Vámosszabadi visszaszól: Vajon Győr ilyen gazdag lenne az agglomeráció nélkül is?

Vámosszabadi visszaszól: Vajon Győr ilyen gazdag lenne az agglomeráció nélkül is?
Sudár Éva
2021. 11. 05., p – 10:34

2021. november 5., péntek – 12:30
Friss ikon
Off

Bevezető
Vámosszabadi |

A győri közgyűlés október 21-i ülésén, a változtatási tilalomról szóló rendelet vitája során elhangzott, hogy ha Győr nem tud alternatívát (akár városrészek, lakótelepek formájában) ajánlani az embereknek, akik azok ki fognak költözni a városból. A lehetséges helyek közül – azt kell mondjuk, nyilvánvaló módon – a hivatalosan Vámosszabadihoz tartozó, de győrinek gondolt Szitásdombot említette Balla Jenő képviselő. A „másik félnek”, tehát Vámosszabadi polgármesterének is van véleménye a dologról…

Település / hely
Vámosszabadi

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sudár Ágnes

Zárt tartalom – Bevezető

Ambrus Gellért a hivatalos polgármesteri oldalán osztotta meg gondolatát és érveit a kérdésben. Posztja elején idéz a Győri Új Szó tudósításából, ami a győri önkormányzati képviselő szavait adta vissza: „Felszólalásának ugyanakkor nem ez volt lényegi része, hanem az, hogy ha Győr nem talál megoldást arra, hogy a leendő lakóparkoknak, az ott épülő házaknak helyet (városrészt) találjon, akkor az emberek ki fognak költözni. Győrből. Már most is ez történik, elég megnézni a Szitásdomb II-őt, amelynek minden parcellája elkelt, s az oda költözők mind vámosszabadi lakosok lesznek, nem győriek. Ugyanakkor a városba jönnek dolgozni, ide hozzák a gyerekeket iskolába, a közlekedés és az infrastruktúra ezt nem bírja.”

Ambrus Gellért itt kapcsolódik be: „Egy fontos dolog mindig elmarad, amikor az a téma, hogy az agglomeráció mennyire terheli Győr infrastruktúráját. Az agglomerációból napi minimum 30 ezer ember jár be dolgozni Győrbe: autóval, tömegközlekedéssel, céges buszokkal. Ők termelik meg Győr iparűzési adójának 30-40 százalékát, kb. 5.000.000.000 forintot. A fizetésük nagy részét ott költik el, ami után újabb iparűzési adó folyik be a város kasszájába. Cserében használják a győri intézményi, tömegközlekedési, oktatási, egészségügyi infrastruktúrát. Vajon lenne-e ilyen vonzó az agglomeráció Győr nélkül, s vajon Győr lenne-e ilyen gazdag város az agglomeráció nélkül? Vajon az agglomeráció több bevételt termel-e Győrnek, mint amit Győr fordít az agglomeráció ellátására? Érdemes lenne utánaszámolni egyszer, mert még az is kiderülhet, hogy az agglomeráció többet hoz Győrnek, mint amennyit visz…”

Read More

Post Comment