Search by category:
Egyéb kategória

Demonstráló győri a glasgow-i klímacsúcson

Demonstráló győri a glasgow-i klímacsúcson
Sudár Éva
2021. 11. 08., h – 14:49

2021. november 8., hétfő – 17:30
Friss ikon
Off

Törzs

A Magyar Természetvédők Szövetsége hét fős csapatával busszal utazott Glasgowba, az ENSZ 26. Klímacsúcsára: szombaton a kedvezőtlen időjárás ellenére, több mint százezren emelték fel a hangjukat a „jelenlegi fenntarthatatlan rendszer azonnali megváltoztatásáért, követeltek érdemi döntéseket a klímaigazságosságért tartott felvonuláson.”

Köztük van a győri Lajtmann Csaba is, aki szerint ha a csúcson történik is előrelépés, az csak hétvégére derül ki.

Múlt pénteken érkeztünk Skóciába, másnap csatlakoztunk a több mint százezres megmozduláshoz. Azóta szakmai rendezvényekre, előadásokra járunk itt, s hagyományosan a klímacsúcson adjuk át a Mozdulj a klímáért! kampányban gyűjtött zöld mérföldeket (minden út, amit a résztvevők környezetkímélő módon tettek meg – gyalog, biciklivel, busszal, vonattal, görkorival – egy mérföldet jelentett). Idén én is odaértem, bár nem sokon múlt, hisz a klímacsúcs globális falujába nem egyszerű a bejutás” – mondta a Győri Új Szónak Lajtmann, aki a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.

Hozzátette, szavak és újabb kiskapuk helyett megoldásokra lenne szükség, de a felelős vezetők közül volt, aki el sem jött a klímacsúcsra. Ezzel ráerősített arra, amit a fiatal norvég környezetvédelmi aktivista, Greta Thunberg – aki együtt demonstrált a környezetvédőkkel – mondott: szerinte a gazdag országok csak ígérgetnek, de közben nem változik semmi.

A tüntetők szerint elengedhetetlen a fosszilis energiaforrások kivonása a gazdaságból, hogy ne lépjük túl a veszélyes, 1,5 fokos globális melegedést. Az aktivisták elvárják, hogy az iparosodott országok segítsék a fejlődő országok klímavédelmi költségeit. A klímacsúcs előtt Rómában a G20-ak résztvevői megállapodtak, hogy tartják magukat a maximum 1,5 Celsius fokos felmelegedést célzó párizsi klímamegállapodáshoz.

Hazánk a világ kibocsátásának 0,13 százalékáért felel: Magyarország törvénybe iktatta a nemzeti klímasemlegességet 2050-ig, 2030-ig kivezetjük a szénalapú áramtermelést, ugyaneddig 6500 megawattra növeljük a naperőmű-kapacitásainkat, és ekkortól csak elektromos buszok lesznek a városi tömegközlekedésben.

A klímacsúcs péntekig tart.

Bevezető
Glasgow |

A szigetország eddigi legnagyobb, százezres klíma megmozdulásán, a World Climate March-on ott volt a győri természetvédő, Lajtmann Csaba. Úgy látja, szavak és újabb kiskapuk helyett megoldások szükségesek, de a felelős vezetők közül volt, aki el sem jött a klímacsúcsra. Greta Thunberg is ott demonstrált.

Település / hely
Glasgow

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment