Search by category:
Egyéb kategória

Érdekes interjút adott Demeter Szilárd

Érdekes interjút adott Demeter Szilárd
Juhász Katalin
2021. 11. 08., h – 14:57

2021. november 8., hétfő – 15:30
Friss ikon
Off

Törzs

A miniszteri biztos a szigorú ízlésének a magyar filmek többsége és a magyar könnyűzene nagy része sem felel meg, a magyar irodalom nyolcvan százalékát pedig kukába dobná. Mint elmondta, a költők közül Rilkét, Arany Jánost és Kemény Istvánt kedveli, akiknek színvonalát a magyar korttárs szerzők közül kevesen érik el. Beszélt arról is, hogy Parti Nagy Lajossal sem a publicisztikái miatt van problémája, hanem hanem mert az utóbbi években az ő „irodalmi nagyságához képest szarokat ad ki, mint szépirodalmi mű“.

A magyar filmeknél az zavarja őt leginkább, hogy színházi színészek játszanak bennük, nem pedig filmszínészek. Csak azért nézi meg ezeket, mert „kicsi, sárga, de a mienk”. A könnyűzenében sem talál sok színvonalas előadót, de Ferenczi Györgyöt, a Tankcsapdát és Lovasi Andrást dicsérte az interjúban. Ugyanakkor megjegyezte, hogy nem ismeri behatóan a jelenlegi palettát, mert „mint minden normális ember, aki nem akar szart hallgatni”, nem rádiót hallgat, hanem Spotify-t.

Szerinte a magyarok kulturális identitását kell erősíteni, ő ezt a feladatot szívesen vállalja, és a Petőfi Rádiónak is ez lenne a dolga: nemcsak a zenei trendeket, de a magyar fiatalok életmódját is formálnia kellene. Főleg azért, mert ha eljön az a világ, amitől ő a legjobban tart: amikor be fogják tiltani Fluor Tomi Mizu című slágerét, mert elhangzik benne, hogy „te lány, én meg fiú”, ami heteroszexuális kampánydalnak minősül.

Pozícióinak köszönhetően Demeter Szilárd jelenleg a magyarországi kultúrpolitika egyik legnagyobb hatalmú döntéshozója.

 

 

Bevezető
Budapest |

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, továbbá a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények fejlesztéséért, valamint a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért felelős miniszteri biztos a Telexnek nyilatkozva kijelentette, hogy gyűlöli a színházat, számára olyan megpróbáltatás színházba menni, mint másoknak a fogászat.

Címkék

Település / hely
Budapest

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment