Search by category:
Egyéb kategória

Eurómilliók a nyugdíjasok IT-oktatására

Eurómilliók a nyugdíjasok IT-oktatására
Molnár Iván
2021. 11. 08., h – 14:26

2021. november 9., kedd – 15:00
Friss ikon
Off

Törzs

„Az Európai Unió célja, hogy tíz éven belül 20 millió IT-szakember dolgozzon az uniós tagországokban. Jelenleg azonban nem egész 8,5 millió ilyen szakember van az EU-ban, közülük Szlovákiában alig 105 ezer. Ha növelni szeretnénk a versenyképességünket a világ többi részéhez képest, alaposan bele kell húznunk” – mondta el Remišová a Pozsonyban hétfőn megnyitott háromnapos nemzetközi technológiai szakkonferencián. A tárcavezető szerint a helyzet javítása érdekében már nem halogathatjuk tovább az iskolaügy átfogó reformját, amihez jelentős segítséget nyújthat Szlovákiának a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítését célzó uniós helyreállítási alap is. Szlovákiának ebből nagyjából 6,6 milliárd euró, vissza nem térítendő támogatás jut a járvány utáni válság kezelésére és a versenyképes zöld gazdaság kiépítésére.

Nem feledkeztek meg azonban az idősebb generációkról sem.

„Javítanunk kell a hátrányosabb helyzetben levők, elsősorban az idősebb generációk és a nyugdíjban levők digitális képességein is. A helyreállítási alapból csak erre a célra nagyjából 70 millió eurót szeretnénk fordítani”

– állítja Remišová. Szerinte a cél, hogy a lakosság 80 százaléka 2030-ra legalább alapvető digitális készségekkel rendelkezzen. Szlovákiában ez az arány jelenleg 54 százalék körül mozog. Az uniós forrásoknak köszönhetően azt is szeretnék elérni, hogy 2030-ig valamennyi háztartás számára elérhetővé váljon a gigabites sebességű internetes csatlakozás lehetősége, az 5G-hálózattal pedig valamennyi lakott területet szeretnének lefedni.

Bevezető
Pozsony |

Látványos technológiai ugrást érhet el Szlovákia az uniós helyreállítási alapból származó forrásoknak köszönhetően – állítja Veronika Remišová, a beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős tárca vezetője, aki szerint a nyugdíjasokat is szeretnék felkészíteni a digitális korszakra.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment