Search by category:
Egyéb kategória

Houston, baj van!

Houston, baj van!
Holop Zsolt
2021. 11. 08., h – 15:54

2021. november 9., kedd – 10:30
Friss ikon
Off

Törzs

A fesztiválozók átlagéletkora nem haladta meg a 30 évet, a sérültek is többnyire tinédzserek, akiket talán először engedtek el szüleik egy fesztiválra, ezért félhetően nem tudták, hogyan kell viselkedni ilyen helyen.

Nem a példás magaviseletre gondolok, hanem mondjuk arra, hogy mi a teendő, ha hömpölygő tömegbe kerülünk, amely elsodor minket. Ha elveszítjük az egyensúlyunkat és a földre kerülünk. Ha nem kapunk levegőt. Hogyan kell jelezni, ha segítségre szorulunk? Ezeket a dolgokat sehol nem tanítják, pedig ott kellene lenniük minden tömegrendezvény honlapján. Ezek után talán ott is lesznek.

Az első és legfontosabb szabály, hogy ha földre kerülünk egy koncerten, azonnal próbáljunk meg felállni, mert öt másodperc alatt ketten-hárman is ránk zuhanhatnak, és akkor már nehezebb lesz. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam 24 évvel ezelőtt egy Faith No More-koncerten a Sziget Fesztiválon, akkor éltem át először halálfélelmet. Egy zsúfolt helyen gyakorlatilag bármi okozhat tömegpánikot, főleg, ha tapasztalatlanok a nézők, mint amilyen én voltam akkor. Csak a körülöttem lévők lélekjelenlétének köszönhetem, hogy nem történt baj, de azóta sosem megyek középre, mindig az embermassza széléről nézek koncertet.

A biztonságiak nem véletlenül állnak háttal a színpadnak. Nekik egyebek mellett az a dolguk, hogy figyeljék a tömeg mozgását, és ha veszélyhelyzetet észlelnek, azonnal cselekedjenek. A tapasztalt fesztiválozók általában a levegőbe emelik és kézről kézre adva „kiszörföztetik” a tömegből azt, aki elájul. Az egészségügyi bázisokon dolgozók pedig folyamatosan járkálnak a tömegben, legalábbis ezt írja elő a legtöbb szabályzat, hozzátéve, hogy „amennyiben ez lehetséges”.

Houstonban valószínűleg túl sokan zsúfolódtak össze egy színpad előtt és a hátul állók előbbre akartak jutni, ezért taszítottak a masszán, dominóeffektust idézve elő. Azaz a megnövekedett nyomás hatására az egymás hegyén-hátán állók tehetetlen szalmabábokként dőltek el. Aztán eltelt az a bizonyos öt másodperc.

A helyszín befogadóképessége hivatalosan ötvenezer fő volt, pontosan ennyi jegyet adtak el a szervezők, azaz telt házzal büszkélkedhettek. Az Astroworld ugyanis egy igazi sikertörténet. Amerikában és Angliában is bevett szokás, hogy híres előadók, zenekarok saját maguknak szerveznek fesztivált, ahol ők a legnagyobb attrakció, és csak az általuk meghívott kollégák lépnek fel. Houstonban mind az ötvenezer fiatal Travis Scott-rajongó volt, az ő koncertjén mindenképp ott akartak lenni. Azaz hiába fértek el „matematikailag” kényelmesen a helyszínen, a színpad előtti terület kicsinek bizonyult.

Friss hír, hogy egy fesztiválozó már be is perelte a rapsztárt, valamint a Live Nation koncertszervező céget, amely a biztonsági személyzet egy részét adta. A fiatalember egymillió dolláros kártérítést követel, azt állítva, hogy a tragédia előre látható volt és megelőzhető lett volna, ha a szervezők nem a minél nagyobb nyereségre hajtanak.

Bevezető

Nyolcan meghaltak és több százan szenvedtek sérüléseket azon a houstoni fesztiválon, amelyet a város híres szülötte, Travis Scott rapsztár alapított. A legfiatalabb áldozat csupán tizennégy éves, őt is agyontaposta a tömeg a nagyszínpad előtt.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment