Search by category:
Egyéb kategória

Abortusztörvény: újabb kilátástalan vita

Abortusztörvény: újabb kilátástalan vita
Bugár Anna
2021. 11. 09., k – 18:39

2021. november 9., kedd – 19:00
Friss ikon
Off

Törzs

A művi terhességmegszakítás kérdése rendszeresen visszatérő téma a törvényhozásban, bár több felmérés igazolja, a közvélemény egyáltalán nem tartja szükségesnek a jelenlegi szabályozás módosítását. A politikusok ennek ellenére félévente előrukkolnak különböző indítványokkal, két táborra osztva ezzel a társadalmat és a parlamentet egyaránt.

A törvényjavaslat beterjesztői állítják, a várandós nők megsegítése a cél, elsősorban azokat szeretnék támogatni, akik nehéz családi vagy pénzügyi helyzetük miatt kényszerülnek lemondani születendő gyermekükről. A tervezet több szociális intézkedést tartalmaz: magasabb járulékot az egészségkárosodott gyerekek szüleinek (3170 eurós egyszeri támogatás), szükséglakásokat azon nők részére, akik a terhesség utolsó trimeszterétől a gyermek hároméves koráig anyaotthonban lakhatnak. A tanácsadó szervezetek a kormányhivatal forrásaiból anyagi támogatásban részesülnének, emellett a 4. gyerek után járó támogatás juttatása (jelenleg csak 3 gyermek után jár), valamint az autóvásárlással járó regisztrációs díj 70%-os csökkentése a nagycsaládok részére szintén bekerült a javaslatba. Záborská törvénybe foglalná a titkos terhesség intézményét, melynek köszönhetően a kismama a terhesség 6. hónapjától betegszabadságra mehet, és igényelheti a táppénzt. Az egykori európai parlamenti képviselő kezdeményezése a szélsőséges pártok képviselői szerint túl gyenge, a vita során többször hangsúlyozták, a művi terhességmegszakítás bűn, és az abortuszt teljes mértékben be kell tiltani. 

Vártak az orvosok, hogy meghaljon a magzat – meghalt az anya is

Lengyelországban megtörtént az első haláleset az abortusztörvény szigorítása miatt, ezért tüntetés kezdődött az országban – írta a lengyel sajtó.

„Lengyel út”

Jana Bittó Cigániková (SaS) parlamenti képviselő szólalt fel kedden elsőként, fekete felsőt viselt, melyen az állt: „Ani jednej więcej” (eggyel sem többet). Hangsúlyozta, ezzel is igyekszik kifejezni szolidaritását a lengyel nőkkel, akik az elmúlt hetekben az utcára vonulva tiltakoztak a nők jogaiért. A tüntetést egy tragikus eset váltotta ki; szeptember végén egy 30 éves nő életét vesztette, az információk szerint többször kérte az orvosokat, távolítsák el testéből a magzatot, melyről a vizsgálatok megállapították, súlyosan károsodott. A szigorú abortusztörvény miatt azonban a szakemberek nem merték elvégezni a műtétet, amíg a magzat életben volt. A fiatal nő vérmérgezést kapott, és meghalt. A lengyel egészségügyi minisztérium a napokban rendeletben figyelmeztette az orvosokat, az abortusz elvégzése nem tilos, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben van. 

Cigániková szerint Záborská javaslata a lengyel útra tereli Szlovákiát, ahol jogbizonytalanság miatt az egészségügyi dolgozók elutasítják az abortusz végrehajtását. Szerinte a javaslatot valódi nevén kellene emlegetni, ami nem más, mint: „Törvény a nők életének és egészségnek veszélyeztetéséről és az orvosok megfélemlítéséről”. A politikus emlékeztetett, az emberek nyílt levélben kérik, ne fogadják el Záborská törvényét, összesen 388 egészségügyi dolgozó, köztük elismert szakemberek és nőgyógyászok. A konzervatív oldal egy petíciót indított a javaslat támogatására, melyet állításuk szerint 500 egészségügyi dolgozó és több tízezer ember támogatott. 

Várakozási idő

A törvénytervezet legvitatottabb pontja a kötelező várakozási idő, melyet a kérvény leadása után be kell tartani. A jelenlegi 48 órás „gondolkodási időt” 72 órára emelnék, Záborská és társai szerint ugyanis sokszor elhamarkodott döntés születik. Azt állítják, ha több idő állna a nők rendelkezésére, és jobban tájékoztatnák őket a lehetőségeikről, akkor többen döntenének a gyermekvállalás mellett. Az indoklás fő érve tehát az, hogy az időszűke okozta nyomást elkerülve mérlegelhessenek a nők.

A szakemberek szerint azonban ez teljesen felesleges, már a jelenleg hatályos kétnapos türelmi idő is inkább teher azok számára, akik meghozták döntésüket. Záborská pénteki nyitóbeszédében azzal érvelt, több nyugati államban működik az általa javasolt modell. Az OĽaNO liberális szárnya bejelentette, a javaslat azon részeit támogatják csak, amelyek a szociális és gazdasági intézkedésekre vonatkoznak, tehát elutasítják azokat a vitatott pontokat, amelyek nehezíthetik a hozzáférést a biztonságos művi terhességmegszakításhoz. 

Cigániková úgy véli, a hosszabb várakozási idő a gyakorlatban még nagyobb stresszt jelent, hiszen a nő kérésére a 12. hétig lehet elvégezni az abortuszt, és ezáltal már 72 órával korábban be kell nyújtania a kérvényt, nehogy kicsússzon a határidőből. A képviselő rámutatott, Szlovákiában hatalmas hiányosságok vannak a hozzáférhetőség terén, számos egészségügyi intézmény elutasítja a műtét elvégzését lelkiismereti okokra hivatkozva, és a kórházak nyilvános adataiból sokszor nem derül ki, elérhető-e az adott egészségügyi szolgáltatás. Cigániková szerint a változás elsősorban a szegényebb réteget érintené negatívan, hiszen a jobb anyagi helyzetben lévők megtalálják a módját, hogy akár több száz kilométert utazva vagy magánklinikát felkeresve jussanak el olyan orvoshoz, aki ellátja őket. 

Körvonalazódik az abortusz szigorítása

Pozsony |

A parlament szeptemberi ülésén ismét terítékre kerül a várandós nőkre vonatkozó jogszabályok módosítása.

Két tábor

Az eredeti tervezethez számos módosító javaslat érkezett, Cigániková és kollégái tizenkettőt dolgoztak ki – ezekben több mint 30 változást szorgalmaznak. Záborská többek között javasolja, a terhességmegszakítás kifejezés helyett a terhesség mesterséges befejezését használják. 

A parlamenti vita nem nevezhető konstruktívnak, az egyik fél gyilkosságról beszél, a másik azt követeli, ne tolakodjanak a politikusok a nők méhébe. A konzervatív szárny meggyőződése, a nők jogai mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a gyermek élethez való jogára, a liberálisok szerint azonban ezt a rendkívül érzékeny dilemmát mindenkinek a szabad döntése alapján kell megoldani. Ján Mičovský (OĽaNO) parlamenti képviselő hangsúlyozta, kiegyensúlyozott megközelítésre lenne szükség a törvényhozók részéről, figyelembe véve a közvéleményt. Kiemelte, támogatja a szociális és gazdasági segítség jóváhagyását, de úgy véli, nem kellene olyan megosztó korlátozásokat erőltetni, amelyek kapcsán sem a lakosok, sem pedig a politikusok nem tudnak közös nevezőre jutni. 

Bevezető
Pozsony |

 Ismét terítékre került az abortusztörvény szigorítása a parlamentben, Anna Záborská (OĽaNO-Keresztény Unió) konzervatív képviselő javaslatáról immár a második olvasatban vitáztak a képviselők. 

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment