Search by category:
Egyéb kategória

Még három hétig füstölhetnek a győriek

Még három hétig füstölhetnek a győriek
Sudár Éva
2021. 11. 10., sze – 08:57

2021. november 10., szerda – 09:14
Friss ikon
Off

Törzs

A győri Rab-kertbe kiköltöző Walla Sándor novemberben nem fog égetni, de a tavaszi metszések idején mindig van nyesedéke, amit eltüzel. „A kályhába macerás betenni, így ez a legjobb megoldás, de kizárólag abban az időszakban, amit a rendelet megenged. Ebben az időszakban a barna zsákokba gyűjtjük a lehulló leveleket, amit a szolgáltató elszállít” – mondta a győri Új Szónak.

„Az őszi kertművelésekor keletkezett fertőző növényi maradványokat mikortól lehet legálisan elégetni (mivel fertőzné a komposztot)? A likócsi komposztáló telep bezárt…” – több helyről is érkezett ilyen kérdés a győri közösségi oldalakon.

A kormány idén év elején helyezte hatályon kívül azt a törvényt, mely felhatalmazást adott az önkormányzati testületeknek, hogy az avar és a kerti hulladék égetését helyi rendeletekkel szabályozzák. A kormány azonban a veszélyhelyzet idejére ismét lehetővé tette ebben az ügyben a rendelet alkotást.

Győrben jelentős társadalmi igény mutatkozik az égetés lehetővé tételére”, amiatt a közgyűlés tárgyalta október végén a tervezetet.

Eszerint száraz ág, vessző és egyéb fás szárú növény szélcsendes időben naponta 8 és 17 óra között égethető (kivéve ünnepnapokon) – persze, feltételekkel. A rendelet november elsején lépett életben és november 30-án hatályát veszíti. Ami pedig a feltételeket illeti, néhány fontosat emelnénk csak ki: köznevelési, egészségügyi, szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény működési ideje alatt annak szomszédságában tilos az égetés, akárcsak saját telken 5, szomszédos ingatlanon 10 méternél közelebbi épület mellett. Közterületen is tilos alágyújtani a kerti hulladéknak.

A képviselő-testület a rendeletet elfogadta. Ágnyesedéket, fás szárú kerti nyesedéket egyébként a hulladékudvarokban is átvesznek, füvet és falevelet azonban a barna fedeles kukába kell tenni.

Ami pedig az kérdés második felét illeti: a likócsi komposztálómű – ahogy minden novemberben – valóban bezárt. Úgy tudni, a darálógép is elromlott, javítási költsége pedig több millió forint lenne. A komposztáló 2000-es évek közepén a győri szennyvíztisztító-beruházás részeként épült 800 millió forintból.

Bevezető
Győr |

A fás szárú nyesedék, száraz ág novemberben elégethető a kertekben: a győri közgyűlés megszavazta, kihasználva, hogy a kormány a veszélyhelyzet idejére ismét lehetővé tette ebben az ügyben a helyi rendelet alkotást. „Jelentős társadalmi igény mutatkozik az égetés lehetővé tételére” – indokolták az előterjesztésben.

Címkék

Település / hely
Győr

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment